În era știrilor false și a abundenței informației, nevoile de claritate și gândire pe baza dovezilor devin esențiale.

Atât în România cât și în lume se vorbește de ani buni despre decăderea sau „dezintegrarea” adevărului, despre dezinformare, despre cum expertiza în diverse domenii este eliminată și datele științifice sunt doar marginal luate în calcul sau deloc. Președintele Trump, căruia mai mulți membri ai Academiei Naționale de Științe din SUA i-au adresat mai multe scrisori deschise, este poate cel mai mare exemplu în acest sens, dar nu unic.

Astfel, exercițiul necesar pentru oricare dintre noi de a cere dovezi la orice pas devine indispensabil într-o democrație.

În acest context, Median Research Centre (MRC), deținătoarea platformei OpenPolitics.ro, a construit constant și a susținut o abordare bazată pe cunoștințe rezultate din cercetare și documentare în toate proiectele sale.

Credem că gândirea pe baza cifrelor și datelor nu este doar pentru cercetători și cunoscători. De aceea, proiectele la care am lucrat și instrumentele online pe care le-am dezvoltat (precum TestVotplatforma de discuții, baza de date cu expertiza din ONG-uri sau Parlament Transparent și video-infografice explicative) au folosit input-ul științific pentru a adapta și explica lucruri esențiale ce îi pot afecta zilnic pe cetățeni. Aceasta, datorită combinației unice de expertize din MRC, de la cea academică (în domenii precum: opinie publică, media, politici sociale, campanii electorale și alegeri, instituții politice, economie politică), până la profesioniști în mass-media și comunicare.

În plus, încercăm ca prin toate analizele și articolele pe care le publicăm constant (inclusiv în newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro) să acoperim o lipsă de informații specializate, care nu ar trebui să lipsească din presa în serviciul public din România sau din sistemul educațional. Așa cum ele nu lipsesc în democrațiile avansate.

Munca noastră este menită să-i informeze pe cei interesați de mai mult context dincolo de știrile zilei sau să fie folosită de alte ONG-uri și jurnaliști, având în vedere absența resurselor din redacțiile românești.

Am gândit colaborări cu specialiști din alte domenii pentru a extinde impactul noțiunilor cu care noi lucrăm sau care au rezultat din propriile proiecte. Asta se poate întâmpla atunci când găsim o bază comună de valori și nevoi cu partenerii nostri, așa cum s-a întâmplat în proiectului de cercetare Less Hate, More Speech. În cadrul lui am implementat un sistem de moderare a comentariilor pe patru site-uri de știri din România.

Credem că nevoia de informații sigure, argumentate și comparative, separate de opinie, în interesul public ar trebui asigurată și dincolo de finanțările limitate disponibile pentru proiecte specifice. Credem și că munca noastră poate avea impact dincolo de cei care ne citesc sau de cei din alte organizații cu care lucrăm direct și este important pentru noi ca ideile și cunoștințele existente să circule și să fie cunoscute.

 

Provocarea

Crezi că analizele informate, bazate pe fapte și date, venite de la experți și nu de la comentatori omiscienți, sunt ceva de care ai nevoie? Te provocăm să te gândești câteva secunde la asta.

Dacă răspunsul este da, atunci ne-am bucura de sprijinul tău prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către MRC și echipa sa până pe 31 iulie 2019. Formularul 230 (pentru cei cu venituri din salarii și din pensii) este deja precompletat cu datele noastre (doar după ce va fi descărcat în calculator, informațiile din formular vor fi vizibile). Poți să îl trimiți completat cu datele tale prin poștă cu confirmare de primire, sau să îl depui personal la ANAF sau să îl încarci în Spațiul Privat Virtual dacă ai cont.

 

Îți mulțumim!

Echipa MRC