Aplicația TestVot, realizată de OpenPolitics.ro și Median Research Centre (MRC), este singura de acest gen din România care a fost disponibilă la fiecare rundă de alegeri parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare începând cu 2008.

Răspunde și tu la întrebări și vezi ce partid
e mai aproape de opțiunile tale!

Pentru a vota informat și a putea, ulterior, monitoriza și trage la răspundere aleșii care nu-și respectă promisiunile, e nevoie de o cunoaștere a propunerilor și viziunii partidelor cu privire la problemele cu care se confruntă românii. De aceea, deși campaniile pun mai degrabă accent pe teme simbolice și polarizante sau conflicte inter-personale decât pe acțiunile concrete pe care le au în vedere candidații, în măsura în care partidele își asumă o poziție, TestVot oferă informații utile și își propune să contribuie la încurajarea unor dezbateri mai de substanță.

testvot-851x315-copy

Cu ajutorul TestVot puteți verifica de care partid politic sunteți mai apropiat(ă), dar și care sunt pozițiile partidelor pe mai multe teme relevante, precum impozite și taxe, pensii, educație, agricultură, sănătate sau piața muncii.

Cum funcționează

Versiunea aplicației pentru alegerile parlamentare din 2016 are 27 de întrebări cu 6 variante de răspuns, plus explicații succinte ale opiniilor pro și contra pe subiectul respectiv sau posibilele controverse. La final, utilizatorii primesc mai multe variante de grafice care arată distanța față de sau compatibilitatea cu diversele partide.

Întrebările la care nu vreți să răspundeți nu vor fi luate în calcul pentru rezultatele finale, dar dacă alegeți să răspundeți cu „neutru” sau „nu știu/nu am o opinie” la întrebări câteva precizări sunt necesare:

  • A alege o opinie neutră duce la o compatibilitate sporită cu partidele care se plasează neutre pe respectiva temă sau se declară centriste pe respectivul subiect, neavând o preferință pentru un pol sau celălalt;
  • Cei care aleg „nu știu/nu am o opinie” vor fi plasați la distanță egală și maximă de toate partidele, dar pot afla poziția acestora pe respectivul subiect în graficele pe domenii, de la finalul testului;
  • În cazul în care partidul nu are nici o poziție, atunci acesta este considerat a fi la distanță egală și maximă de toate cele cinci opțiuni.

În aplicația TestVot au fost incluse doar acele partide care au o șansă realistă de a ajunge în Parlament, conform sondajelor de opinie (ALDE, PNL, PMP, PSD, UDMR, USR).

Selectarea subiectelor

Pentru orice instrument de tipul TestVot (Vote Advice Application), deciziile legate de selecția întrebărilor sunt foarte importante. Ca și în anii precedenți, am căutat să reflectăm teme care:

  1. a) sunt legate de guvernare, politici publice sau diferențe de viziune și idei dintre partide;
  2. b) sunt de interes ridicat pe agenda publică; și
  3. c) sunt abordate cât mai direct și mai concret de către concurenții la alegeri (preferabil în programele electorale).

Poziționarea partidelor

Pozițiile partidelor au fost codate pe baza programelor lor electorale, a declarațiilor făcute de liderii acestora si, dacă partidele au răspuns la chestionarul nostru, pe baza acelor răspunsuri. Pentru că scopul nostru principal este de a informa publicul cu privire la aceste teme și pozițiile partidelor, nu forțăm partidele să se încadreze într-o grilă de tip „stânga-dreapta”, mai ales că formațiunile din țara noastră sunt destul de puțin preocupate de coerența ideologică. Nu forțăm nici poziții ale partidelor în cazul în care nu există informații credibile (din sursele sus-menționate) care să indice cum se plasează.

Provocări

Problema cea mai mare pentru o aplicație precum TestVot este lipsa dezbaterilor pe politici publice și reticența partidelor de a-și asuma o poziție pe unele teme, de a face promisiuni concrete sau de a promova o viziune pe termen lung pentru un anumit domeniu de politică publică.

Față de anii trecuți, în 2016 programele au fost în multe cazuri mai generale iar promisiunile mai vagi, enunțate mai degrabă la nivel de deziderat decât de măsură preconizată pentru a atinge acel deziderat.

În extrema cealaltă, în programe s-au regăsit și propuneri cu un grad ridicat de specificitate, dar care nu sunt parte dintr-o viziune clar articulată pe un anumit domeniu în programul respectiv și nici nu își găsesc un corespondent în programele celelalte. Asta înseamnă că nu doar pentru echipa TestVot, ci și pentru cetățeni este dificil să compare „oferta” electorală a diferitelor formațiuni. Astfel, a fost dificil să identificăm teme pe care poate fi stabilită cu un grad rezonabil de încredere poziția a mai mult de o formațiune politică.