• Marina Popescu , Roxana Bodea

De-a lungul nopții comentatorii și cetățenii aflați în studioul BBC au evidențiat că cea mai mare victorie a acestui referendum este mobilizarea politică a cetățenilor, sentimentul de ‘people power’ și atmosfera de euforie cetățenească care însă respectă dreptul la o opinie diferită și nu neagă buna credință a adversarilor. A fost vorba de idei și nu de persoane chiar dacă rolul leaderilor a fost crucial. E mai simplu să credem că a fost vorba despre Alex Salmond și David Cameron decât despre ce înseamnă echitate și solidaritate, dar nu ar reflecta modul în care electoratul scoțian a înțeles opțiunile posibile.

Au existat peste 7 milioane de Tweets legate de referendum, 3,7 milioane doar cu #IndyRef. Un alt lucru care merită considerație și va fi analizat în perioada care urmează este votul celor de 16-17 ani, faptul că au votat și au dorit să se exprime și ce înseamnă  scăderea vârstei la care se obține dreptul de vot.

Devoluția mai mare de puteri către Scoția ridică întrebări despre cum vor putea fi reformate structurile de guvernare pentru a da posibilitatea unor puteri asemănătoare pentru restul regiunilor din Marea Britanie. Profesorul John Curtice spune la BBC că un plan echitabil este dificil de realizat. Problema votului parlamentarilor din circumscripțiile Scoției pe chestiuni care privesc Anglia și Țara Galilor (cunoscută ca ‘the West Lothian question’) reapare pe agendă și are o serie de implicații inclusiv asupra balanței de voturi între partide (partidul Laburist are mulți deputați aleși în Scoția). Și Nigel Farage, leaderul UKIP (UK Independence Party) nu a pierdut momentul să se prezinte drept ‘vocea Angliei’ care are nevoie de dreptate. Însă ideea de o Convenție Constituțională probabil pe modelul celei din Irlanda nu-i aparține și ar merita luată în serios. E o idee care vine în sprijinul nevoii de a găsi ‘common ground’ în respectul diferențelor pentru ca ‘team GB’ sa poată performa.

UPDATE2:

Highland anunță rezultatul: 53% pentru NU și o participare de 87%. Peste 2 milioane au votat pentru a sta în uniune, dar și 1,6 milioane pentru independență. Se așteaptă anunțul oficial final care va fi făcut la Royal Highland Centre lângă Edinburgh de Mary Pitcaithly (chief counting officer, echivalentul președintelui biroului electoral central). Se discută ce înseamnă această decizie a electoratului scoțian pentru modul în care se vor lua deciziile importante pentru cetățeni nu doar în Scoția ci și în restul Marii Britanii.

Cu doar Highlands fără un rezultat oficial, se poate spune că referendumul din Scoția s-a încheiat cu victoria Better Together cu 55,4% din voturi și o participare foarte ridicată la vot de 84,5%. Alex Salmond a recunoscut înfrângerea și a reiterat așteptările scoțiene de mai multă putere de decizie așa cum au fost promise de câștigători în timpul campaniei, iar David Cameron a anunțat începerea discuțiilor în această direcție. Așa cum au tot spus, de azi există doar echipa Scoția care să încerce să lucreze pentru binele scoțienilor. Nu pentru independență nu înseamnă nu pentru schimbare așa cum a subliniat liderul Better Toghether, Alistair Darling. 

UPDATE:

Primul rezultat al #indyref (referendumul din Scotia) a fost anunțat: în Clackmannanshire prezenta la vot a fost 88,6% și No a obținut 54%. Better Together se bucură. Comentatorii amintesc că este vorba de un electorat de 39,972 dintr-un total de peste 4 milioane. Rezultatul este puțin neașteptat însă foarte similar cu sondajul de opinie făcut joi de YouGov. Sondaj și nu exit-poll asa cum media britanică insistă să explice.

Chris Hanretty sugerează că intuiția lui Nick Robinson e verificata de date

chris

Participarea la vot anunțată a fi 90% în Stirling, 90,5% în East Renfrewshire, Clackmannanshire 89%, Orkney 84%. Prof. John Curtice estimează o rată de participare de aproximativ 84% ceea ce ar fi un record pentru Scoția. Nick Robinson (BBC) observă că participarea la vot nu pare să fie corelată cu optiunea pentru da sau nu. Vom vedea mai mult despre patterns în zilele următoare.

scotia

Un exercițiu democratic important are loc astăzi în Scoția, unde localnicii sunt așteptați să voteze pro sau contra independenței față de Marea Britanie. Chiar dacă subiectul secesiunii provinciei nu este nou, campania activa de informare a cetățenilor săi din ultimele luni a accentuat importanța unei astfel de decizii luată prin referendum și a mobilizat alegătorii să iasă la vot.

Votul a început în Scoția la 7 dimineața și se va încheia la ora 22 (24 ora României).
Liderii celor două campanii au votat de dimineață, ca și tenismanul scoțian Andy Murray care s-a exprimat pentru prima oară în favoarea independenței.

BBC și toate ziarele britanice vor acoperi live evenimentul până mâine dimineață.

Vremea rea poate încetini procesul de aducere a voturilor din insulelele îndepărtate la secțiile de numărare, însă primele rezultate sunt așteptate în jur de ora 2 a.m., marile orașe în jur de ora 5 a.m. și rezultatele finale la 6:30-7:30 a.m. (ora locala).

OpenPolitics a selectat cele mai interesante articole ale zilei și urmărește evoluția evenimentelor din Scoția, rezultatele și prezența la vot:

O radiografie a regiunilor și orașelor importante din Scoția și cât de influente ar putea fi ele în votul final

edinburgh_castle_from_the_south_east-e1411042977393

Profesorul Renwick de la Reading University analizează cât de mare trebuie să fie ieșirea la vot a scoțienilor de azi ca să se stabilească un nou record internațional. Recordul de cea mai mare prezență la vot este deținut de Noua Zeelandă, încă din 1946

turnout-scotia-reading

Interesul, pasiunea și anxietatea legate de referendum au atins cote foarte mari. Majoritatea comentatorilor și oamenii intervievați pe stradă de ziare și televiziuni sugerează că sentimentul importanței implicării în viața comunității și a opiniei fiecăruia în a decide soarta țării este un câștig pentru societatea și democrația scoțiană. Această euforie pentru politică este un câștig mai mare și mai important decât riscul polarizării și faptul că, indiferent cine câștigă, aproape jumatate dintre votanți vor fi dezamăgiți. Câteva sfaturi utile pentru cei care se vor afla în tabăra perdanților de la un psiholog de la The Guardian

screen-shot-2014-09-18-at-3-52-29-pm

După o cădere spectaculoasă, ultimele sondaje de opinie sugerează o victorie strânsă a No campaign / Better together campaign

În ultimul sondaj făcut public de dimineață (Ipsos Mori pentru the Evening Standard) votul NU are 53% și votul DA 47%

Este posibil ca indecișii să schimbe rezultatul, iar astăzi voluntarii celor două campanii sunt foarte activi (în Marea Britanie este permisă campania electorala în ziua votului)

Cu câteva ore în urmă John Curtice, profesor de științe politice și expert în alegeri la University of Strathclyde a dat pe Twitter verdictul său final din poll of polls: DA 48%, NU 52%.

screen-shot-2014-09-18-at-4-17-42-pm

Două analize ale cercetatorilor în științe politice din Marea Britanie specializați pe comportament electoral și opinie publică și o analiză care arată cât de apropiate sunt procentajele celor care votează pro sau contra independenței Scoției și cum au evoluat aceastea in ultimele luni

screen-shot-2014-09-18-at-4-17-42-pm

John Oliver explică succint și amuzant povestea referendumului in Scotia și ce însemnătate ar avea o eventuală secesiune a Scoției de Marea Britanie

screen-shot-2014-09-18-at-2-55-52-pm1

Un ghid-video amuzant despre referendumul scoțian explicat pe înțelesul ‘non-britanicilor’

screen-shot-2014-09-18-at-4-40-23-pm