Pericolul de fragmentare a Regatului Unit pare iminent acum, când joi are loc referendumul prin care Scoţia va decide dacă va deveni stat independent, ori va rămâne mai departe provincia britanică din nord. Sondajele arată că la momentul actual este greu de preconizat care va fi decizia majoritară, dat fiind că estimările oferă rezultate diferite. Un lucru însă este clar: numărul celor care vor vota în favoarea independenţei a crescut tot mai mult în ultimele săptămâni.
Liderul naţionalist, Alex Salmond, a anunţat că rezultatul referendumului este decisiv, iar votul de la 18 septembrie nu va fi reluat.
Mizele din joc sunt mari.
Votul DA înseamnă secesiunea Scoţiei de Marea Britanie. Înseamnă un stat independent ale cărui resurse de petrol dau speranţa unei ţări egalitare şi mult mai prospere, guvernată nu din Westmister, ci din Edinburgh, unde politicile de austeritate iau în calcul situaţia la nivel local, după cum promite Salmond. Însă despărţirea de Marea Britanie nu va fi simplă. În ce priveşte partea financiară (cu locuri de muncă, afaceri şi piaţă economică), separarea de fosta unitate centrală va fi costisitoare şi ridică o mulţime de semne de întrebare, de la noua graniţă, la parteneriatele internaţionale ale Scoţiei. Deja stabilirea unităţii monetare creeză probleme: în timp ce Regatul Britanic nu vrea să ofere lira sterlină unui stat independent scoţian, naţionaliştii spun că atunci vor fi nevoiţi să se retragă de la plata datoriei naţionale. Problemele monetare anunţă un şoc economic ce va afecta investiţiile externe. Estimările arată că piaţa de capital din Scoţia deja suferă consecinţele posibilei schimbări, iar predicţiile nu sunt tocmai pozitive.
Însă cel mai important este faptul că votul DA, ce va reprezenta circa 7% din populaţia sa, va însemna finalul Regatului Unit, aşa cum este el cunoscut de la Act of Union, din secolul XVIII.
Votul NU are şi el consecinţele sale. Dacă Scoţia va rămâne în continuare în Marea Britanie, guvernul din Westminster a anunţat că va aduce o mulţime de schimbări în favoarea provinciei din nord. Atâta timp cât secesiunea nu va avea loc, fostul premier, Gordon Brown, a promis Scoţiei că îi va permite să preia controlul asupra domeniilor de politică internă (inclusiv impozite). Însă aceasta implică faptul că Regatul Unit va deveni tot mai fragmentat, iar dezbinarea se va simţi nu doar în plan local, ci şi în plan european şi dincolo de acesta, la nivel global. Noua Marea Britanie (RUK – Rest of United Kingdom) va trebui să implementeneze noi reforme constituţonale cu noi instituţii publice şi democratice, care să reprezinte cele două provincii rămase, Anglia şi Ţara Galilor. Astfel, pieţele financiare vor avea şi ele de suferit.
Cu patru zile înaintea referendumului, regina britanică a rupt tăcerea pentru a le aminti scoţienilor importanţa votului de joi care nu va putea fi revocat. Monarhia speră ca Scoţia să continue să reprezinte Regatul Unit, aşa cum a făcut-o de mai bine de 300 de ani.
Astfel, indiferent de rezultatul votului, actualul guvern conservator in frunte cu David Cameron se va confrunta cu probleme serioase ce se vor extinde dincolo de Regatul Unit. Aflată în prim-plan, situaţia din Scoţia a atras atenţia celebrităţilor, fiecare exprimându-şi opinia, în speranţa de a influenţa votul de la 18 septembrie.
Scrie un comentariu