
La nivel internațional, conform unor estimări recente ale Băncii Mondiale pentru perioada 1992-2009, România, reprezentată prin linia albastru deschis, esta de departe țara cu cea mai ridicată rată a sărăciei din Europa Centrală și de Est [i] . Urmărind povestea graficului Băncii Mondiale, apare evident faptul că ne confruntăm cu o problemă socială destul de serioasă în România, comparativ cu alte țări din regiune.
Rata sărăciei în Europa Centrală și de Est. Date ale Băncii Mondiale.
A fi sărac în România înseamnă a trăi cu un venit lunar care nu asigură un minim de consum de produse alimentare și non-alimentare (cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, servicii publice de bază etc.). Pentru a determina cine este sărac și cine nu, autoritățile publice folosesc un „prag al sărăciei”, o anumită sumă de bani care reprezintă limita minimă cu care statul consideră că se poate trăi decent. Orice persoană care trăiește cu un venit lunar mai mic decât pragul stabilit este considerată săracă.
Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!
Atunci când măsurăm incidența sărăciei la nivel național, vorbim despre rata sărăciei, anume ponderea populației care trăiește cu un venit lunar mai mic decât cel stabilit ca fiind pragul sărăciei. Aici se face distincția între rata sărăciei relative, respectiv rata sărăciei absolute. Metoda relativă se referă la un prag de sărăcie dinamic: pragul sărăciei relative este calculat ca fiind 60% din mediana veniturilor realizate [ii] . Pentru a calcula suma reprezentând acești 60% din mediana veniturilor, se determină venitul echivalent [iii] disponibil pentru fiecare individ din gospodărie, după care se sortează toate veniturile în ordine crescătoare. Această sortare se face atât la nivel de individ pentru pragul de sărăcie la nivel individual, cât și la nivel de gospodărie pentru pragul de sărăcie la nivel de gospodărie. Suma care împarte această înșiruire de venituri în două, adică suma care se află la mijlocul șirului, reprezintămediana veniturilor realizate. 60% din valoarea acestei sume reprezintă pragul sărăciei relative: această sumă împarte populația în „săraci” și „non-săraci”. Pragul sărăciei relative (inclusiv din resurse proprii) în anul 2013 a fost calculat la 574,4 RON/lunăla nivel individual [iv] și în 2014 la 600,4 RON/lună [v] . Cu acest prag, rata sărăciei relative în 2013 se apropie de 18% din totalul populației [vi] (însemnând aproximativ 3,5 milioane locuitori [vii] ), iar în 2014 aceasta a fost 18,4% [viii] .
Sărăcia absolută reprezintă o altă modalitate de conceptualizare a fenomenului sărăciei. Nu are în vedere veniturile și consumul populației întregi, ca în cazul sărăciei relative, ci este estimată pe baza cheltuielilor impuse pentru obținerea unui coș de bunuri de consum, fie alimentare sau non-alimentare, definită de către autoritățile publice ca necesară pentru a subzista. Costul coșului alimentar este estimat pentru a asigura necesarul de 2550 de calorii zilnice pentru o persoană, la care se adaugă cheltuieli non-alimentare definite ca necesare. Aceste cheltuieli sunt definiteîn baza consumuluireal din rândul populației reprezentând decilele [ix] 2 și 3 ale distribuției populației după cheltuielile de consum [x] (vezi graficul de mai jos). Conform acestei definiții, în 2013 pragul sărăciei absolute a fost stabilit la suma de 307,3 RON/lună pentru fiecare adult echivalent [xi] , iar rata sărăciei absolute a fost de 4,3 % din totalul populației [xii] (însemnând aproximativ 900.000 locuitori [xiii] ).
Sărăcia este un concept complex, în permanență supus dezbaterilor și diferențelor de opinii, însă un lucru este cert: fiecare națiune tinde spre eradicarea ei mai mult sau mai puțin. Plecând de la această înțelegere, statul operează cu definiții și metode de calcul diferite pentru a monitoriza nivelul de trai. Cele două formule de calcul descrise nu vizează singurii indicatori cu care lucrează autoritățile publice, însă sunt cei mai importanți indicatori sociali, fiecare servind scopuri diferite. Metoda relativă este conceptualizată în cadrul contextului național și desemnează riscul de sărăcie în funcție de veniturile întregii populații. Sărăcia relativă ne spune ceva, așadar, și despre inegalitățile de venit în rândul populației. Metoda absolută identifică persoanele private material, mai precis care duc lipsă de resurse financiare de a-și acoperi nevoie de bază. Scopul măsurării ratei sărăciei absolute este de a stabili transferuri sociale în bani menite să compenseze lipsa veniturilor din care să se poate subzista.
Citește și introducerea în tema sărăciei în România sau află despre cum arată sărăcia în România, despre politici sociale pentru combaterea acesteia sau despre inegalitate și cum afectează aceasta sărăcia.
[i] Organizația Națiunilor Unite a definit termenul de Europa Centrală și de Sud-Est ca fiind regiunea compusă din: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Macedonia, Ucraina.
[ii] Ministerul Muncii calculează acest prag în două feluri, inclusiv consum din resurse proprii și exclusiv din resurse proprii.
[] Se calculează suma de bani ce îi revine fiecărui membru din familie conform scalei de echivalenţă OECD modificată: capul gospodăriei = 1,0; persoană de 14 ani și peste = 0,5; persoană de sub 14 ani = 0,3.
[iv] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Setul național de indicatori de incluziune socială corespunzători pentru anul 2013, p. 35. Recuperat pe 21.01.2015 de pe: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/DGAS/2015/MMFPSPV_SN_indicatori_incluziune_2013.pdf.
[v] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Setul național de indicatori de incluziune socială corespunzători pentru anul 2014, p. 34.
[vi] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Setul național de indicatori de incluziune socială corespunzători pentru anul 2013, p. 34.
[vii] Calcul propriu folosind date accesate pe Institutul Național de Statistică: http://www.insse.ro.
[viii] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Setul național de indicatori de incluziune socială corespunzători pentru anul 2014, p. 34.
[ix] Populația totală a unei țări este împărțită în 10 grupe egale numeric în funcție de venituri (în ordine crescătoare), fiecare grupă reprezentând 10% (o decilă) din întreaga populație în funcție de venituri.
[x] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Evoluția indicatorilor privind sărăcia în perioada 2010 – 2011, p. 37.
[xi] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Indicatori de incluziune socială calculați de M.M.F.P.S.P.V. corespunzători perioadei 2004 – 2013, p. 3. Recuperat pe 21.01.2015 de pe: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/DGAS/2015/MMFPSPV_2013-Indicatori-incluziune.pdf.
[xii] Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Setul național de indicatori de incluziune socială corespunzători pentru anul 2013, p. 6.
[xiii] Calcul propriu folosind date accesate pe Institutul Național de Statistică: http://www.insse.ro.
7 Comments
cisma fira
suntem o familie foarte saraca compusa din 6 copii dintre care 2 copii adulti cu handicap grav stam fara lumina usa la intrarea in apartamenteste distusa tavanul in casa a cazut vin sarbatorile si nu avem ce pune pe masa cui sa mai apelam cu multumiri
platitor de taxe MARI
Familie foarte saraca cu 6 copii – ietati-ma, dar inainte sa-i faceti nu v-ati gindit cu ce-i cresteti?
La munca va duceti? Sau nu va ia nimeni, ca nu munciti si mai aveti si gura mare!?
Daca v-ati facut copii, sa vi-i cresteti, nimeni nu-i obligat sa creasca copii altora!
Tatu Georgeta
Va rog sa-mi spuneti ce ajutor poate sa mai primeasca o famile care are venituri lunare de 1800 lei.
Consider ca ar trebui un venit minim de 1000 lei lunar de persoana.
platitor de taxe
Venitul se cistiga.
Vreti venituri, atunci la munca, nu la cersit venituri nemuncite!
tatu georgeta
Familie compusa din 2 adulti si un copil (3 persoane)
Completare la mailul trimis
mocanu adrian
si eu fac parte din familia celor multi si neinsemnati , victime ale sistemului instaurat la noi in tara. am lucrat in LETEA bacau.dupa multe valuri de disponibilizari mi-a venit si mie rindul . am totalizat 30 ani vechime 1975–2005. ghinioane lant n-am mai putut sa-mi caut de lucru–mama 86 ani a avut accident, fractura sold si a trebuit s-o ingrijesc la pat (7) ani , dar si anii mei au trecut, acum sant trecut de 60 ani si n-am nici un venit si nici la pensie nu pot sa ies( la nici o forma de pensie. acum 2 ani am avut o semipareza , am actele medicale, mi- am mai revenit dar nu complet. doctorita de familie mi-a dat trimitere la neurologie. n-am facut nimic. am fost tratat ca un NIMIC dupa un minut am iesit din cabinet.in-tradevar santem saraci deci bine spus . suntem NIMICURI dar cu speranta in dumnezeu.
piok tiberiu
nascut in anul 1949 si bolnav de diabet zaharat insulino dependent de aproape 40 de ani.inainte de revolutie aprope in totalitate am lucrat intrun singur loc 20 de ani. dupa aparitia modernei democratii la noi,schimbinduse vechea conducere din intreprindere,amfost eliminat din locul de munca.incercarile repetate prin angajare sau prin deschiderea unei firme mici prin care sa pot asigura un venit minim din care sa pot trai , au fost spulberate de esec,datorita birocratiei si a coruptiei existente. in anul 1999 mam pensionat de boala din .pensia mica asigurata de stat nu se poate trai. in prezent , dupa marirea pensiilor cu 5% primesc 570 lei., cu toate ca nu sint un om sarac. avind casa cu gradina,masina cumparata inainte de revolutie simt ca din aceasta pensie nu se poate trai..in timp ce pentru unii 570 de lei nu ajunge nici pentru un mic dejun ,noi cei cu boli netratabile nu putem permite nici sa cumparam o aspirina. conducerea tarii prin legiile existente cauta sa ne eutanasiseze.apar nonstop legi speciale princare cu pensii speciale parlamentul isi asigura atit pentru ei cit si pentru neamurile lor o viata de lux fara a gindii la oameni bolnavi. nenorocirea rezulta din faptul ca nenorocitii nu te lasa sa traesti. bolnavii cu boli netratabile sint inpinsi spre sinucidere,otravire ,eutanasiere. saracirea populatiei in mare parte se poate multumii acelora ,care prin retrocedari diferite au furat si au distrus totul in tara ,si sugruma populatia.Peste60% a populatiei traieste intro saracie lucie ,devenind cunoscuta atit in europa cit si pe plan mondial.Populatia saracita nu are nici un reprezentant in parlamentul tarii.Sub masca alegerilor libere ,ei propun si intocmmesc legi si fura totul dupa ce ajung la putere.Fiind nesatui de bani si de avere pentru a justifica activitatea lor, in timp ce ei au venituri inimaginabile,pensionarilor cu boli netratabile, subpretextul ca pina la virsta de 65 de ani nu au reusit sa munceasca decit 15 20 de ani ( chiar daca au contribuit in continuare la fondul de pensii) nu se calculeaza ,nerecunoscind sumele retinute in totalitate din pensii din salarii etc.Acesti oameni cu toate ca sunt extrem de bolnavi, pentru ca nu au reusit sa munceasca 34 de ani li se da o pensie atit de mica incit cresterea pensiei nu acopera nici rata de inflatie. Deci, chiar daca la 64 de ani cind ajungi la pensie de batrinete in conditile unei boli netratabile ai muncit 15 20 de ani si ai mai contribuit la fondul de pensii14 20 de ani ; pentru ca ai casa,ai masina,ai 2 capre ;trei porci sau ai schimbat gradul de pensie ;nu ti se recunoaste perioada de34 40 de ani ,timp in care ai contribuit la fondul de pensii (doar anii lucrati efectiv).Prin pensia acordata,statul te condamna la moarte ,si iti urgenteaza moartea.In timp ce bolnavii cu boli netratabile cu greu supravetuiesc, ca rod al coruptiei existente prin combinatii de boli greu verificabile,apar 100 10000 de pensionari de boala care fara sa fii avut vreodata un loc de munca primesc pensii de boala ,si traiesc lejer.Pentru a justifica si a motiva pensile mici acordata, se mai aresteaza cite un medic;cite un asistent sa arate cum se lupta inpotriva coruptiei.Cei de facut? Cine raspunde de distrugerea populatiei,eutanasierea batrinilor? Cind va fii stirpita din radacini coruptia ? In rest,traditionala urare SA TRAITI MAI BINE