La recenta conferința organizată de MRC „Cetățenii și reformele instituționale”, Prof. David Farrell a vorbit despre cum s-au implicat cetățenii din Irlanda în revizuirea unor principii fundamentale de guvernare a țării, prin participarea la o convenție constituțională.

David Farrell, profesor de Ştiințe Politice la University College Dublin şi membru al Royal Irish Academy, autorul unor cărţi fundamentale din ştiinţa politică, a fost directorul de cercetare al Convenției Constituționale din Irlanda.

Iată câteva puncte principale din prezentarea sa, în care a explicat cum a funcționat Convenția Constituțională din Irlanda și motivele succesului acesteia:

 • Universitarii au trebuit să-i convingă mai întâi pe politicieni că metodologia putea să funcționeze. În contextual crizei economice principalele partide politice au promis o deschidere către cetăţeni, iar metodologia fusese testată în Irlanda prin proiectul We the Citizens, organizată de un grup de specialişti în științe politice şi finanțată de o organizaţie filantropică.
 • După întâlniri individuale cu toţi liderii partidelor și cu premierul s-a agreat, în final, ideea unei Convenții Constituționale care a fost susţinută de toate partidele şi finanţată public.
 • Echipa de cercetare condusă de Prof. Farrell a fost mobilizată pentru a susține activitatea Convenției Constituționale pentru a asigura calitatea procesului. Cercetătorii au lucrat voluntar la acest proiect timp de un an.
 • Prin intermediul unui institut de sondaje, cei 66 de cetățeni care au participat la convenție au fost selectați în mod aleatoriuLi s-au alăturat 33 de membri ai Parlamentului. Ideea principală a fost includerea unor cetăţeni obisnuiti, inclusiv dintre cei care nu sunt deja mobilizaţi politic sau social. Inițial, organizatorii şi cetățenii au fost îngrijorați că prezența politicienilor ar dăuna dezbaterilor fie pentru că politicienii le-ar domina, fie opusul, cetăţenii nu i-ar lua în serios.
 • Organizatorii au pus la fiecare masă de discuții și cetățeni și politicieni. În fiecare weekend când se organizau întâlniri, participanții trebuiau să stea la altă masă, dar puteau rămâne în același loc pe parcursul unui weekend. Fiecare masă avea un facilitator și o persoană care lua notițe. Experții stăteau la prezidiu și își țineau prezentările, după care părăseau sala iar facilitatorii conduceau discuțiile. Ca şi în cazul adunărilor cetăţenilor din British Columbia, Ontario şi Olanda, experţii au fost selectaţi dintre cei mai buni în domeniul respectiv.

Convenția Constituțională a avut o agendă specifică, ce includea 10 subiecte de analizat și dezbătut:

 • Reforma electorală;
 • Căsătoria între aceleași sexe;
 • Rolul femeilor acasă;
 • Rolul femeilor în politică și în viața publică;
 • Vârsta de la care se poate vota;
 • Blasfemia;
 • Votul în afara țării (la alegerile prezidențiale);
 • Durata mandatului de președinte (7 ani sau 5?);
 • Reforma parlamentului;
 • Drepturi economice, sociale și culturale.

După 14 săptămâni de întâlniri, s-au produs 14 recomandări. Unele din ele au fost acceptate de guvern, altele nu. Cea mai de success a fost propunerea de a adopta căsătoria între aceleași sexe. Guvernul a răspuns la propunerile convenției cu o întrebare: dacă ar trebui să se țină un referendum pentru a valida aceste recomandări. Răspunsul a fost pozitiv.

În consecință, Irlanda a devenit prima țară din lume care a adoptat căsătoria între aceleași sexe în urma unui referendum, în cadrul căruia cetățenii au răspuns cu un „da” răsunător. Astfel, Convenția Constituțională a jucat un rol decisiv în organizarea acestui referendum. Acest lucru a fost posibil din două motive:

 1. Primul Ministru este conservator din punct de vedere social. El nu ar fi solicitat acest referendum cu niciun chip, căci nu vedea cum ar putea obține voturi din asta. Dar pentru că mass media a propagat rezultatele Convenției, acesta a simțit că nu are de ales.
 2. Irlanda are o istorie tristă cu referendumurile. De-a lungul timpului, s-au organizat foarte multe, dar de regulă politicenii le-au folosit pentru a obține capital politic și le-au instrumentalizat pentru a pune guvernul într-o poziție proastă. De această data, pentru că o treime a membrilor Convenției era formată din membri ai Parlamentului, care veneau din toate partidele, aceștia au votat în favoarea organizării unui referendum. Astfel s-a neutralizat factorul jocului politic.

Citește mai multe despre modul în care a fost organizată Convenția Constituțională și vizionează un videoclip despre experimentul „We the Citizens”, care a constituit precedentul ce a convins politicenii că o astfel de metodă poate funcționa.

 

Click aici pentru un interviu exclusiv cu Prof. David Farrell.