Update 6 Februarie 2020, ora 19:25:

Conform rezultatelor din 97% din secții, la nivel de voturi câștigate, Bernie Sanders și Pete Buttigieg sunt fruntași, cu 26,5%, respectiv 25%, din voturile finale. Elisabeth Warren este pe locul trei, cu 20,3% din voturi, urmată de Joe Biden (13,7%) și de Amy Klobuchar (12,2%).

Update 5 Februarie 2020, ora 11:45:

Conform rezultatelor parțiale, din 71% din secții, la nivel de voturi câștigate, Bernie Sanders și Pete Buttigieg sunt aproape la egalitate (cu 26,2%, respectiv 25,2%, din voturile finale). Ei sunt urmați de Elisabeth Warren (20,6%), Joe Biden (13,2%) și Amy Klobuchar (12,5%).

Atenție: unele surse media pun mai mult accent pe un alt indicator, denumit în engleză „state delegate equivalents” (SDE). Acesta e calculat în fiecare secție, convertind procentul de voturi al fiecărui candidat în SDE conform unei formule care asigură un anumit grad de proporționalitate. Deocamdată, formula de calcul s-a tradus într-un procent ușor mai mare de SDE pentru Buttigieg decât pentru Sanders. Complicând și mai mult lucrurile, acest SDE nu reprezintă de fapt numărul de delegați finali care ajung la convenția democrată la care se alege oficial candidatul. Numărul de delegați „dedicați” fiecărui candidat este calculat pe baza indicatorului SDE. Momentan, Sanders și Buttigieg au amândoi câte 10 delegați, Warren are 4, și mai rămâne de văzut cum se împart încă 17 delegați, după ce apar rezultatele numărătorii din toate secțiile.

Update 4 februarie 2020, ora 9:20: 

Probleme tehnice și erori umane par să fi cauzat probleme la centralizarea rezultatelor adunărilor electorale organizate de democrați. Rezultatele au întârziat deja semnificativ față de alte dăți. Reprezentanții Partidului Democrat din Iowa spun că acum fac verificări, cifrele centralizate fiind confruntate cu cele înregistrate pe hârtie, și că rezultatele vor fi publicate în cursul zilei de astăzi.

 

În primele ore ale zilei de marți (4 februarie), întreaga lume va fi cu ochii pe Iowa, un stat american care are o suprafață de trei ori mai mică și o populație de șapte ori mai mică decât a României. Adunările electorale din Iowa – denumite în engleză „Iowa caucuses” – stârnesc întotdeauna interes, și nu doar pentru că dau startul procesului de alegeri primare americane.

Iowa a reușit să-și mențină, cel puțin pentru moment, poziția privilegiată la începutul calendarului electoral – în pofida opoziției din ce în ce mai vocale – pentru că organizează adunări electorale și nu alegeri primare tipice, cum fac aproape toate celelalte state.

Care e miza din Iowa?

Partidele văd competiția pentru voturile de la aceste adunări ca fiind un bun filtru și un antrenament pentru candidați. În schimbul transformării orașelor sale într-un câmp de bătălie de importanță națională, statul Iowa primește un stimul economic și se bucură de o influență politică sporită. Felul cum pică primul domino influențează direcția în care o iau și celelalte în cadrul acestui proces al alegerilor primare. Mai mulți politicieni care erau mai puțin cunoscuți înainte de Iowa au fost catapultați în topul clasamentului primarelor după ce au avut un succes surprinzător în acest stat – inclusiv fostul președinte Barack Obama.

Statul Iowa. Imagine: TUBS [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Ce se întâmplă în timpul adunarilor electorale din Iowa?

Iată cum va decurge seara cea mare.

Luni seara (3 februarie), până în ora 19, câteva sute de mii de cetățeni se vor aduna în școli, biserici, locuințe și alte locații. Membrii fiecărui partid în parte vor organiza aproximativ 1.680 de adunări în interiorul Iowa și încă vreo 80 în afara statului. Anul acesta, cineva organizează o adunare inclusiv în Tbilisi, capitala Georgiei, pentru câțiva americani din Iowa care locuiesc acolo. Apoi, într-un proces care va dura mai multe ore, cei adunați vor folosi orice metodă de persuasiune cu excepția șantajului și cumpărării voturilor pentru a decide împreună cum ar trebui să voteze delegații statului Iowa la convenția Partidului Democrat, respectiv a Partidului Republican. Căci în cadrul acestor convenții se va lua de fapt decizia finală privind candidatul fiecărui partid la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Regulile de funcționare a adunărilor diferă în funcție de partid și pot avea mereu loc inovații sau bătălii între diverse tabere legate de aceste reguli. Legislația existentă garantează că toată lumea are dreptul de a vota în cadrul acestui proces, însă trebuie să se înregistreze în prealabil pentru a participa fie la republicani, fie la democrați (nu pot să ia parte în adunările ambelor părți). Mai departe, însă, partidele își pot stabili propriile reguli.


Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!


Toamna trecută, de exemplu, democrații au decis (printr-o ședință derulată prin telefon) că ar fi mai bine să nu organizeze adunări prin teleconferință, lucru care a îngreunat eforturile de a garanta accesul oamenilor cu dizabilități la aceste adunări. Dar poate cel mai interesant aspect al adunărilor, pe care-l ilustrează și desenul de mai sus, este faptul că în cadrul adunărilor Partidului Democrat, participanții reuniți într-un spațiu anume trebuie să se separe pe grupulețe, în funcție de candidatul pe care-l susțin, pentru a facilita numărătoarea. După prima numărătoare, pot avea loc discuții suplimentare iar suporterii candidaților care au mai puțin de 15% din voturi – precum și cei care au fost indeciși inițial – se pot deplasa către grupulețul oricărui alt candidat. De aceea, candidații care iau în serios campania trebuie să se asigure că au activiști persuasivi prezenți în peste o mie de locații, pentru a-și pute atrage voturile perdanților sau indecișilor.

Ce presupune campania electorală din Iowa?

Având în vedere mizele, nu e de mirare că a trecut aproape un an de când a început campania în Iowa. În acest timp, principalii candidați democrați au deschis câte aproximativ 30 de sedii ale campaniei fiecare (unul la fiecare 100.000 rezidenți), unde lucrează câte cinci activiști angajați full time, de regulă tineri de douăzeci și ceva de ani. Dacă am numărat corect, asta înseamnă că există aproximativ 1.000 de activiști democrați plătiți – un plus pentru industria turismului local (poate nu și pentru alții, însă: pe site-urile de dating activiștii nu dezvăluie de obicei că stau doar până în februarie). În plus, candidații înșiși au făcut numeroase vizite în Iowa în ultimele luni, inventariate de presa locală cu maximă precizie.

Fotografia de mai jos arată un sediu de campanie în timpul zilei. În timpul zilei, activiștii pot telefona potențialilor suporteri sau micilor donatori, se pot pregăti pentru a răspunde la întrebările despre propunerile candidatului/candidatei sau pot trimite mail-uri. Dar cea mai mare parte a muncii se întâmplă între 17:30 și 19:30, când activiștii merg din ușă în ușă (zilnic, timp de mai multe luni), pentru a aduna suporteri și recruta voluntari, care vor fi ulterior pregătiți pentru a reprezenta candidatul sau candidata la una din cele circa 1.700 adunări. Se merge din ușă în ușă pentru că așa cum au arătat-o mai multe experimente derulate în timpul campaniilor, discuțiile față în față – precum și pliantele, dacă sunt bine alcătuite – sunt arme puternice, care pot mișca un procent semnificativ al votanților. Chiar și în țările cele mai dezvoltate, cei care conduc o campanie serioasă nu-și pot permite să nu apeleze la aceste metode.

Cu toate că președintele Donald Trump va fi cu siguranță candidatul republican, au loc o campanie și alegeri și pe partea republicană, o competiție care are și ea propriile mize.

Pentru democrați, însă, cursa este larg deschisă. Ce se întâmplă în Iowa ar putea avea consecințe dramatice.

Pe de o parte, avem o bătălie între Joe Biden și Bernie Sanders – miza fiind cine va fi perceput ca fiind în pole position pentru alegerile primare care urmează. Pe de altă parte, există și o competiție între Sanders și Elisabeth Warren, ca reprezentanți ai aripei mai de stânga a partidului democrat. În plus, Pete Buttigieg basculează încă între eticheta de candidat obscur și cea de mare speranță pentru alegerile din 2024, iar performanța din Iowa ar putea avea un efect important asupra felului cum e perceput.

Iar anul acesta s-ar putea să se producă o surpriză „enormă” (chiar și după standardele destul de înalte din Iowa), dacă Amy Klobuchar, cel mai eficace membru al Senatului american, chiar se bucură în realitate de un salt în popularitate, așa cum o sugerează cele mai recente sondaje. O astfel de creștere ar aduce-o în rândul candidaților cu o șansă reală. Potrivit ultimelor două sondaje, de la Emerson College, CBS/YouGov, Biden și Sanders se bat pentru primul loc, urmați de Buttigieg, Warren și Klobuchar. Din păcate, ultimele rezultate de la sondajul Des Moines Register/CNN/Selzer&Co, un sondaj celebru în SUA, nu vor mai apărea. Din cauza unor erori umane la implementarea pe teren a sondajului, coordonatoarea sondajului a decis să nu publice rezultatul, pentru a proteja reputația impecabilă a brandului său.

Rezultatele nu vor fi ușor de interpretat, totuși, pentru că Iowa este un stat relativ mic, iar felul cum vor fi distribuiți delegații din Iowa între candidați nu va conta foarte mult la final de zi. Ceea ce contează, de fapt, este jocul așteptărilor: cine va dezamăgi și cine va surprinde plăcut, raportat la așteptările de la fiecare candidat. După Iowa, campania unora dintre candidați va lua avânt, câștigând un plus de susținere de la activiști, donații și voturi în următoarele alegeri primare. Câștigătorii din Iowa nu câștigă neapărat alegerile prezidențiale – dar totuși în ultimele decenii, democrații care au câștigat în Iowa au devenit de cele mai multe ori candidatul Partidului Democrat.

 

Tradus și adaptat după varianta originală postată la: https://kozvelemeny.wordpress.com/blog-feed/.

 

Versiunea inițială a articolului a inclus o eroare: nu doar Iowa are adunări electorale. Și Nevada și Wyoming au adunări electorale în 2020.

raluca

Leave a Comment

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.