• Mihail Chiru

Toate funcțiile de conducere în Parlamentul European (la nivelul camerei, al comisiilor parlamentare și dosarelor legislative – „rapporteurships/reports”) sunt alocate proporțional pe baza mărimii grupurilor parlamentare. De aceea, influența la care pot speră, în mod colectiv, delegațiile naționale și individual, deputații este strâns legată de afilierea politică la unul dintre grupurile parlamentare semnificative. La ce afilieri ale partidelor românești ne putem aștepta de la europarlamentarele 2019?

 

Noi grupuri parlamentare și destinații necunoscute pentru trei partide din România

Există premise foarte puternice pentru că trei dintre principalele partide românești să schimbe grupurile parlamentare la care au fost afiliate de la începutul reprezentării României în Parlamentul European. Două dintre aceste schimbări survin sancțiunilor impuse de partidele transnaționale europene celor două partide aflate la guvernare în România, PSD și ALDE, în urmă schimbărilor din justiție.

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a înghețat relațiile cu PSD și este foarte probabil ca PSD să se afilieze după alegeri unui alt grup decât S&D (cum se numește grupul PES în Parlamentul European). Această alegere va fi un moment crucial pentru că ar reprezenta oficializarea derivei naționalist-conservatoare a partidului, începută la alegerile prezidențiale din 2014 și ajunsă la apogeu sub conducerea lui Liviu Dragnea. Din acestă perspectivă nu ar fi deloc surprinzătoare afilierea la un grup eurosceptic conservator, precum grupul Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) în care se regăsește partidul naționalist-populist aflat la guvernare în Polonia, PiS.

Conform președintelui Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, ALDE România a fost exclusă din acest grup în aprilie, urmând că același lucru să se întâmple și în privința apartenenței la partidul european omonim. Conform europarlamentarului olandez, Matthijs van Miltenburg, această excludere va avea loc în iunie.


Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!


Partidele din ALDE vor forma împreună cu eurodeputații En Marche (Franța) și cei ai PD (Italia) un nou grup în Parlamentul European, ALDE/Renaissance. În ciuda excluderii ALDE acesta va avea o delegație din România, cea formată din europarlamentarii Alianței USR+. Rămâne de văzut cărui grup parlamentar i se va alătură ALDE (partidul românesc), dar nu ar fi exclusă o reîntâlnire cu PSD în cadrul ECR.

Al treilea partid din România pentru care se prefigurează o schimbare de afiliere este UDMR. Această s-ar produce în contextul mult discutatei excluderi sau plecări din Partidul Popular European (EPP) a Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, ale cărui practici de la revenirea la putere în 2010, au slăbit consierabil democrația maghiară.

UDMR s-a transformat în ultimii ani în aliatul necondiționat al lui Viktor Orban din România, iar la reuniunea din 20 martie a EPP în care s-a discutat despre excluderea Fidesz, a fost unul dintre partidele est-europene care au amenințat că vor părăși acest partid european în cazul unei decizii de excludere. Este de văzut dacă UDMR va urma nouă destinație a Fidesz, cel mai probabil un grup eurosceptic in care se vor regăsi Lega lui Mateo Salvini și Rassemblement Național condus de Marine Le Pen.

Citește și ce prerogative are Parlamentul European, de ce contează, dar și la ce rezultate ne putem aștepta la europarlamentarele 2019.