• Raluca Toma

Știați că astăzi, 9 mai, este Ziua Europei? În plus, în 2014 se împlinesc 10 ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene, în care 10 țări au aderat la UE. Având în vedere faptul că anul acesta, Ziua Europei se sărbătorește în pragul alegerilor europarlamentare, ne-am propus să trecem în revistă cum a abordat subiectul presa online din România.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre istoria și semnificația zilei de 9 mai pentru Uniunea Europeană, există câteva site-uri care au făcut un efort de a informa cititorii în acest sens:

• Ziarul Financiar a transformat Ziua Europei în „lead story”, și publică pe prima pagină un articol despre poziția României în Europa în funcție de 100 de indicatori.

• Digi 24 ne prezintă un reportaj despre sfârșitul celui de-al doilea război mondial și interpretările diferite ale zilei de 9 mai în Vest și în Est.

• Agenția Națională de Presă Agerpres pune pe prima pagină un articol informativ intitulat „Ziua Europei”, care prezintă câteva date despre semnificația ei, plus unul despre schimbarea numelor stațiilor de metrou.

• Televiziunea națională, care a pregătit și o ediție specială a telejurnalului cu ocazia Zilei Europei, publică și pe site un material despre „cum a fost creată UE în urmă cu 64 de ani” și cum se sărbătorește în România.

• Pe adevarul.ro, apare articolul „Sărbătoare pe Bătrânul Continent: Ziua Europei, moment cheie pentru şapte decenii de pace” care prezintă informații despre istoria UE și include chiar citate din declarația de pe 9 mai a lui Robert Schuman, ministrul de externe francez și unul din „părinții fondatori” ai Uniunii.

• Realitatea.net publică și ea un istoric al zilei de 9 mai.

Chiar în pragul alegerilor pentru Parlamentul European, subiectul Zilei Europei a părut puțin umbrit de alte reportaje, despre dispute din politica națională, evenimentele din Ucraina sau demonstrațiile de forță ale Rusiei. Gândul publică un editorial despre sfârșitul celui de-al doilea război mondial, fără vreo referire la UE. Pe evz.ro găsim un articol de opinie despre campania electorală, dar nimic despre Ziua Europei propriu-zis.

Alte surse media au remarcat evenimentele adiacente zilei de 9 mai:

• Hotnews.ro acoperă un subiect menționat de mai multe media: redenumirea temporară a unor stații de metrou după statele membre ale UE. Totuși, Hotnews ne trimite și la site-ul EurActiv, pentru un articol despre un nou raport al Institutului Qvorum, bazat pe datele Votewatch privind activitatea europarlamentarilor români.

• Pe prima pagină a Mediafax apar două materiale: unul despre stațiile de metrou și altul despre expoziții și evenimente care se produc cu ocazia zilei de 9 mai în București.

• Și România Liberă scrie tot despre numele stațiilor de metrou.

• Site-ul Antena 3 ne arată cum se sărbătorește ziua în capitală și pentru informații despre „ce sărbătorim de fapt” ne trimite către un articol de pe stiripesurse.ro.