Războiul din Siria, instabilitatea din țări precum Irak ori Afganistan sau represiunea din state ca Iranul, îi împing pe oameni să caute refugiul altundeva. Libanul, Iordania și Turcia găzduiesc la ora actuală numere record de refugiați. Conform UNHCR, în Liban sunt peste 1 milion de sirieni, în Turcia sunt peste 2 milioane, iar în Iordania, peste 600.000 [i] .

În ceea ce privește Europa, Grecia și Italia sunt frecvent primele țări în care ajunge un refugiat – conform UNHCR, anul acesta au ajuns peste jumătate de milion de oameni în Grecia [ii] .

Chiar dacă, istoric vorbind, în UE s-au înregistrat dintotdeauna multe solicitări de azil (în 1998, s-au înregistrat circa 300.000; în 2005, au fost peste 200.000) din 2012 încoace numărul lor a crescut semnificativ de mult. Până la un vârf de 750.000 de solicitări de azil în UE, în primele nouă luni ale anului 2015 [iii] .

Rata de acceptare a solicitărilor de azil diferă destul de mult de la țară la țară, dar a crescut în ansamblul UE în ultima perioadă [iv] :

  • acum 2 ani, 3 din 10 solicitări aveau succes de la prima etapă (solicitanții pot face apel dacă au o decizie negativă în prima instanță).
  • în 2014, aproximativ 45% din aplicanți au primit azil sau protecție subsidiară din prima etapă
  • tot în 2014, 18% din cei care făcuseră apel au avut succes

Video-infograficul OpenPolitics arată, cu date, ce înseamnă de fapt toate aceste creșteri și cum se reflectă ele la nivelul țării noastre, dar și în UE:

Vezi și dezbaterea de pe OpenPolitics.ro, unde cititorii au fost invitați să își exprime părerea și să voteze asupra deciziei României de a vota împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

Află ce înseamnă sistemul european de azil, care sunt condițiile și drepturile refugiaților în România și cum s-a ajuns la această criză a refugiaților.

 


[i] European Commission – Humanitarian Aid and Civil Protection, „Syria Crisis  – ECHO Factsheet”, noiembrie 2015 http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/syria_en.pdf (accesat 28 nov 2015).

[ii] UNHCR, „Number of sea arrivals in Greece hits half million mark”, 21 octombrie 2015, http://www.unhcr.org.uk/news-and-views/news-list/news-detail/article/number-of-sea-arrivals-in-greece-hits-half-million-mark.html (accesat 25 oct 2015).

[iii] Eurostat, „Asylum and Managed Migration – Database”, http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/data/database (accesat 25 oct 2015).

[iv] Eurostat, „Statistics explained – Asylum statistics”, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_statistics#Decisions_on_asylum_applications (accesat 25 oct 2015).