Median Research Centre şi OpenPolitics.ro au organizat după alegerile din decembrie 2012 Sondajul Candidaţilor la Alegerile Parlamentare din România, parte a unui studiu comparativ internaţional:  The Comparative Candidate Survey (CCS)  care se desfăşoară în treizeci de democraţii, deopotrivă noi şi consolidate. Ținta acestui studiu erau toți cei 1802 candidați ai partidelor sau alianțelor electorale care au reușit să câștige mandate parlamentare.

Dorim să le mulțumim, pe această cale, celor 407 politicieni care au participat la sondajul nostru. Astfel rata de răspuns a sondajului a fost de 22.6%, o proporție similară cu cea înregistrată de alte sondaje de elite politice. Cele mai multe dintre răspunsuri (393) au fost obținute prin completarea versiunii online a sondajului, în timp ce 14 chestionare au fost completate pe hârtie. Aproximativ unul din cinci respondenți (81) a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, iar 42.5% (173) dintre aceștia sunt membrii ai legislativului actual.

Figura 1: Reprezentativitatea Sondajului la nivel de partide și statut al candidaților

grafic-candidati

Figura 1 de mai sus ilustrează gradul ridicat de reprezentativitate al eșantionului de răspunsuri atât pentru candidații aleși cât și pentru cei nealeși, relativ la întreaga populație de candidați a celor patru partide sau alianțe electorale (axa vericală). Astfel, majoritatea punctelor sunt extrem de apropiate de diagonala graficului, diagonală care indică o corespondență procentuală perfectă între eșantionul nostru și universul de candidați.

În viitorul apropiat OpenPolitics.ro va prezenta o serie de analize bazate pe compararea datelor din Sondajul Candidaților cu programele electorale ale partidelor precum și cu așteptările cetățenilor de dinainte și de după scrutinul din decembrie 2012.