Suntem un proiect neguvernamental, al unor cercetători români, activişti în domeniul responsabilităţii civice şi specialişti cu studii universitare de ştiinţe sociale şi politice în Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Bucureşti şi Budapesta.

Suntem dedicaţi ideii că politica poate fi deschisă către oameni.

De ce e important să deschidem politica şi să o evaluam după criterii stiinţifice, dar pe înţelesul tuturor?

Ca să înţelegem şi să discutăm opţiunile reale pe subiectele care contează pentru fiecare dintre noi şi care privesc orice guvern.

A alege pe cei care fură mai puţin nu este un criteriu suficient pentru ca interesele tale sa fie servite. Integritatea ar trebui să fie criteriu de eliminare din viaţa publică, nu de selecţie a guvernanţilor. Şi, pentru a face o alegere reală între diversele partide, cetăţenii au nevoie de criterii alternative serioase prin care să poată evalua politicile publice care îi privesc, din perspectiva intereselor şi valorilor lor.

De aceea, OpenPolitics.ro este organizat sistematic în jurul a 13 subiecte esenţiale pentru societate, care se află natural şi în centrul guvernării, dar care uneori pot părea abstracte, tehnice, aride sau exclusiv partizane. Vei descoperi uşor care sunt principiile generale din spatele anumitor subiecte şi măsuri politice, criteriile prin care ele pot fi evaluate, intenţiile si propunerile partidelor.

În plus, aplicaţia interactivă TestVot, singura disponibilă la alegerile din 2008 si 2009 (www.testvot.eu) te va ajuta să vezi cât de compatibil eşti (în general, dar şi pe teme specifice) cu cele mai importante partide şi alianţe electorale din România.

Scopul Openpolitics.ro este de a monitoriza şi sistematiza conţinutul agendei publice şi de a o conecta la agenda cetăţenilor care să poată, astfel, să îşi clarifice opiniile despre subiectele care îi privesc, să analizeze din perspectiva propriilor nevoi şi aşteptări impactul respectivelor teme şi să le discute cu alţi cetăţeni, cu experţi si grupuri organizate ale societăţii civile.

Openpolitics.ro aşa cum arată acum este doar începutul. Promisiunile partidelor vor fi urmărite în timp şi vom monitoriza şi explica acţiunile legislative şi guvernamentale pe principalele teme de politici publice.

Sperăm să putem dezvolta conţinutul pe fiecare dintre subiecte şi pe alte teme de interes public cu idei, date şi argumente noi inclusiv cu ajutorul tău.