• Gábor Tóka

Cineva se va înșela din nou. Ultimele previziuni statistice despre alegerile americane au fost publicate și nu sunt foarte diferite față de cele pe care le-am văzut în săptămânile anterioare. Aici puteți găsi o listă a celor mai importante și aici o postare scrisă deosebit de atent, care reflectă poziția mainstream.

La o extremă, există o sursă media proeminentă care, după un efort considerabil de colectare și analiză a datelor, apreciază că Biden are o probabilitate de 97% de a câștiga. La cealaltă extremă, există un expert în științe politice cu experiență vastă dar care are mai puțină vizibilitate, care pe baza propriilor modele statistice previzionează o victorie a lui Trump. Teoria din spatele celui de-al doilea model – și anume faptul că cel mai important factor este candidatul cărui partid a avut dificultăți mai mari în câștigarea alegerilor primare – este puțin șubredă, dar datele din trecut sunt compatibile cu această ipoteză. E un lucru care nu este atât de șocant pe cât ar putea părea; numărul de cazuri disponibile pentru analiză este atât de mic încât sunt sute de alte teorii mai mult sau mai puțin plauzibile care ar performa la fel de bine din punct de vedere statistic.

De aceea prefer să cred în previziuni statistice despre alegerile americane care folosesc date din sondaje. Ele sunt mai bune la anticiparea rezultatelor alegerilor decât piețele de pariuri și deși nici previziunile bazate pe sondaje nu sunt perfecte, de obicei au o performanță destul de bună. Măcar știm multe despre cât de des fac greșeli și cât de mari pot fi aceste greșeli într-o alegere americană. Dacă totuși nu-ți plac sondajele, aici poți citi cele mai bune argumente posibile pentru ignorarea acestora. Și dacă preferi să ignori sondajele, atunci ar fi bine să vezi ce au de zis despre posibilul rezultat al alegerilor oamenii de știință serioși care lucrează cu alte tipuri de date. Iar dacă vrei și mai multă matematică, citește ce a scris statisticianul meu preferat pe tema asta.

Dintre toate previziunile bazate pe analiza statistică a datelor din sondaje, cred că ceea ce au produs cei de la FiveThirtyEight se remarcă prin cele mai bune fundamente teoretice, performanța empirică în alegeri anterioare, și folosirea celei mai largi palete de date. Cred că e suficient să consulți materialul lor. Modelul lor îi dă lui Donald Trump o șansă de 10% și lui Joe Biden una de 89% de a câștiga președinția. Legat de Camera Reprezentanților, ei sunt aproape siguri că democrații își vor menține majoritatea acolo, dar dimensiunea majorității va avea un impact asupra multor politici (cum ar fi cele legate de schimbarea climatică). Iar alegerile pentru Senat ar putea fi cele mai interesante. FiveThirtyEight estimează că sunt șanse de 75% ca democrații să reia controlul Senatului. Dacă va fi o majoritate democrată în Senat, la fel ca în cazul Camerei, multe lucruri vor depinde de dimensiunea acesteia, cum ar fi posibila mărire a numărului de judecători de la Curtea Supremă și posibilitatea Districtului Columbia și teritoriului Puerto Rico să devină state. Nu în ultimul rând, previziunea finală a FiveThirtyEight (10 respectiv 89% șanse pentru Trump și Biden) ar trebui să dea de gândit tuturor cunoscătorilor care vor să vadă previziuni cu privire la tot felul posibilități bizare cuantifiate cu maxima rigoare și precizie permisă de starea acestui domeniu.

Sursa: FiveThirtyEight.com.

Având în vedere ceea ce am învățat despre misterele numărării voturilor în ultimele săptămâni și diferența de fus orar între SUA și România, probabil n-are rost să stea nimeni toată noaptea să urmărească rezultatele. Totuși până la 4 sau 5 am vom ști probabil rezultatele finale sau aproape finale din Florida, Arizona, Texas și Carolina de Nord. Astea ne vor da deja o impresie despre care dintre candidați are o performanță mai bună sau mai rea decât o sugerau sondajele. Dacă Biden câștigă în oricare dintre aceste state, e aproape 99% sigur că va fi următorul președinte. Dacă pierde în toate aceste state, tot ar putea câștiga, dar cursa va fi mai strânsă decât au sugerat-o sondajele. Tabelul de mai jos ajută la interpretarea rezultatelor raportate din statele unde rezultatul nu e complet previzibil. (Rezultatele din Pennsylvania vor fi probabil foarte importante, dar nu are rost să ne uităm la ele decât după câteva zile, pentru că județele din acest stat sunt foarte diverse din punct de vedere politic și al regulilor de vot. Așadar orice vor indica rezultatele parțiale va fi aproape inutil pentru că rezultatele finale, care pot fi diferite, vor fi disponibile doar după câteva zile).

Sursa: FiveThirtyEight.com

Poate cel mai important este faptul că ieri s-au emis două hotărâri judecătorești semnificative. Curtea Supremă federală extrem de conservatoare (cu noul membru Amy Coney Barrett) și Curtea Supremă din Texas, compusă exclusiv din judecători republicani, au luat amândouă decizii cu privire la problemele de numărare a voturilor care l-ar putea face fericit pe Joe Biden. Răspunsul lui Donald Trump a fost un tweet pripit, care nu va crește popularitatea sa în rândul judecătorilor, la un moment când ar putea avea nevoie de sprijinul instanțelor în stoparea timpurie a numărării voturilor prin corespondență. Din cauza unei diferențe enorme între democrați și republicani din punctul de vedere al ratei de vot prin corespondență, cel mai probabil aceste voturi vor muta balanța în favoarea lui Joe Biden pe măsură ce numărătoarea continuă în zilele de după alegeri. În noaptea alegerilor, multe state vor raporta doar rezultatele voturilor de la secție, iar votanții lui Donald Trump vor fi supra-reprezentați masiv în acea parte a electoratului.


Citește despre problemele cu depunerea și numărarea voturilor la alegerile prezidențiale americane.


Ca să înțelegem mai bine contextul, merită să ne amintim previziunile din 2016. Contrar miturilor propagate larg după alegeri, cei mai serioși analiști nu au băgat mâna în foc că va câștiga Hillary Clinton, dar i-au dat totuși șanse mai mari decât lui Donald Trump. Și în definitiv, ea chiar a câștigat cu mai mult de 3 milioane de voturi în plus. New York Times, de exemplu, a publicat un mare grafic (vezi mai jos) care a arătat 315 căi prin care Trump ar putea ajunge la o victorie (contrastate cu 693 căi posibile pentru Clinton).

Cele mai importante previziuni statistice despre alegerile americane din 2016. Sursa: New York Times.

Sursa: New York Times.

Altfel, dincolo de previziunile unor analiști cu experiență redusă – precum Princeton Election Consortium, care nu s-a ridicat la înălțimea numelui universității Princeton – în 2016 mai degrabă publicul a fost cel care a subestimat șansele lui Trump. E de înțeles că acum, cu amintirile din 2016,  majoritatea publicului cade în extrema cealaltă, supraestimând șansele lui Trump de a câștiga alegerile. Pentru a modera acest impuls natural, e bine să ne amintim că în 2016 cauza erorilor care s-au produs cu modelele statistice nu a fost ceva misterios și încă neînțeles în 2020. Cauza a fost faptul că simpatizanții lui Trump care au mai puțini ani de școlarizare și provin din statele Vestului Mijlociu („Midwest”) au fost sub-reprezentați în sondaje. În consecință, acestea au estimat un avans de 5-6% a lui Trump în 4-5 state pe care, în cele din urmă, aceasta le-a pierdut sau le-a câștigat într-o cursă mult mai strânsă, după ce Trump a primit și un avantaj prin intermediul scandalului declanșat de FBI în ultima săptămână a campaniei.

Eroarea din 2016  are și efecte pozitive astăzi. Majoritatea oamenilor înțeleg mai bine că o varietate de scenarii este posibilă, iar instituțiile de sondare au fost și ele mai precaute probabil anul acesta. Analiștii serioși consideră că e puțin probabil să se mai repete o eroare precum cea din 2016. Cei interesați să afle cum ar arăta rezultatul dacă se repetă scenariul – puțin probabil – unei erori precum cea de data trecută vor găsi un răspuns foarte complet și profesionist în acest video.

Dacă o victorie Trump este atât de puțin probabilă precum pare din această trecere în revistă, atunci de ce sunt și cercetători serioși care vin cu asemenea previziuni? O explicație este, desigur, că și experții și restul oamenilor sunt vulnerabili la aceleași erori de logică și percepție și captivați de aceleași temeri sau speranțe, în funcție de preferințele politice ale fiecăruia. Și într-adevăr, datorită consecințelor importante pe care le-ar avea o victorie Trump, această posibilitate merită mai multă atenție decât i-am da dacă am lua în calcul doar probabilitatea acestui scenariu. În plus, o supraestimare a șanselor lui Trump atrage acum mai multă atenție decât previziunile care repetă același lucru plictisitor pe care pare să-l știe toată lumea, și anume că Biden este (mult) în fața lui Trump în sondaje. Specialiștii care supraestimează șansele lui Trump nu trebuie să trăiască cu teama de a fi ridiculizați mai târziu. Dacă Trump câștigă, vor fi ridicați în slăvi indiferent de cât de proaste au fost datele sau ipotezele pe care s-au bazat pentru a ajunge la concluzia respectivă. În schimb, dacă Trump pierde, nici suporterii și nici oponenții lui nu vor dedica prea mult timp ridiculizării acestor previziuni greșite. Primii ar putea chiar să-i laude pe cei care au greșit în favoarea lui Trump, dar poate chiar și cei din urmă vor fi recunoscători celor care au întreținut atenția sporită a publicului asupra unor alegeri care promiteau să fie mai degrabă importante decât deosebit de strânse. Este probabil, așadar, că de această dată șansele lui Trump sunt mai degrabă supraestimate decât subestimate precum în 2016.

 

O versiune a acestui material a apărut, în limba maghiară, pe blogul Prof. Gábor Tóka.