Aplicația TestVot la turul doi al alegerilor prezidențiale

De ce mai este utilă aplicația TestVot când o mare parte dintre oameni sunt deja hotărâți dacă vor vota în turul doi și cu cine, având în vedere doar cei doi candidați rămași în cursă?

În primul rând, e important de reținut că unul din candidați va fi președinte pentru următorii 5 ani, și de aceea ne ajută să știm ce poziții și obiective și-au asumat cei doi candidați și partidele care îi susțin. Aceste partide vor continua să fie forțe politice importante și vor participa la luarea deciziilor în Parlament sau la guvern.

Apoi, aceste alegeri prezidențiale au loc într-un context de polarizare accentuată, iar campaniile principalilor candidați au fost destul de concentrate pe diferențe simbolice și retorică beligerentă. În plus, nu au avut loc dezbateri cu principalii candidați și au fost puține discuții de substanță. Într-un asemenea context, completarea TestVot poate ajuta în continuare la înțelegerea diferențelor de viziune – și zonelor de consens – între cei doi candidați și forțele politice din spatele lor, precum și la urmărirea felului cum pozițiile și angajamentele luate sunt (sau nu) urmărite pe viitor.

Astfel, pentru a facilita vizualizarea diferențelor între cei doi candidați finaliști, în versiunea pentru turul al doilea a TestVot, am înlăturat ceilalți candidați. Acum, utilizatorul poate vedea cum se compară pozițiile sale cu cele ale lui Klaus Iohannis și ale Vioricăi Dăncilă. Am menținut toate cele 19 întrebări din TestVotul original, cu toate că Iohannis și Dăncilă au aceleași poziții pe unele din ele, pentru că am considerat că acele teme sunt importante și că e bine ca cetățenii să știe unde se poziționează candidații. Dar am adăugat o întrebare din chestionarul original care nu a intrat în prima versiune a TestVot, despre o temă care este importantă pentru cetățeni și care ilustrează diferențe relevante între cei doi candidați și partidele care îi susțin (pensii).

Mai multe detalii despre codarea întrebărilor din TestVot la turul doi, aici.


Aplicația TestVot realizată de OpenPolitics.ro și Median Research Centre (MRC), este singura de acest gen din România care a fost disponibilă la toate alegerile naționale începând cu 2008.

E util să știm ce fel de soluții propun candidații la președinție pentru a adresa probleme cu care ne confruntăm în România. Asta cu toate că, în mod firesc, când votăm suntem motivați  și de alte lucruri, cum ar fi dorința de a exprima ce simțim (poate nemulțumire, poate speranță) ori simpatia sau antipatia față de candidați. Campaniile în România pun adesea accent mai mult pe teme simbolice și polarizante sau conflicte interpersonale decât pe acțiunile concrete pe care le au în vedere candidații. Acest lucru face dificilă identificarea unor poziții mai concrete ale candidaților ori partidelor care-i susțin. Prin TestVot încercăm totuși pe cât posibil să scoatem în evidență aceste poziții și, astfel, să oferim informații utile și să încurajăm dezbateri mai de substanță.

 

La ce te ajută aplicația TestVot?

Cu ajutorul TestVot poți verifica de care candidat ești mai apropiat(ă) în funcție de răspunsurile date la setul de întrebări din aplicație. Dar indiferent de acest rezultat, sperăm că vei afla ceva relevant pentru tine despre viziunea tuturor candidaților incluși.

Temele din această ediție includ rolul Președintelui României și raportul dintre acesta și premier și parlament, apărarea și securitatea națională, politica externă, teme importante pentru înțelegerea funcției prezidențiale și relevante pentru fiecare alegător. Am inclus și subiecte care nu țin de prerogativele prezidențiale, dar fac parte din programul, discursul și viziunea candidaților. Astfel, avem posibilitatea sa monitorizam în viitor președintele pe un set de repere mai concrete, dincolo de evaluările pe care le facem cu toții în mod automat, în funcție de diverse criterii asumate mai mult sau mai puțin conștient (cum merg lucrurile în țară, cum ne place personalitatea președintelui, ș.a.m.d.).

Sperăm că vei regăsi subiectele pe care le consideri importante și că dacă unele subiecte sunt noi sau mai puțin prioritare pentru tine, vei fi aflat totuși ceva util despre propunerile candidaților la aceste alegeri.


Încearcă TestVot acum!


Cum funcționează aplicația TestVot?

Versiunea aplicației pentru alegerile prezidențiale din 2019 are 19 de întrebări cu 6 variante de răspuns, de la „complet de acord” la „dezacord total”. Am inclus și explicații succinte despre întrebarea respectivă și diferențele de opinie pe subiect. La final, poți vedea mai multe tipuri de grafice care arată distanța ta față de candidați.

Poți să optezi pentru varianta de răspuns „neutru” ori pentru „nu știu / nu am o opinie”. Aceste două alegeri au consecințe diferite în aplicație:

  • Dacă alegi „neutru” înseamnă că ești la mijloc între „complet de acord” și „dezacord total”, ceea duce la o compatibilitate sporită cu candidații care se plasează la mijloc pe subiect.
  • În schimb, dacă alegi „nu știu / nu am o opinie” la o întrebare, te vei plasa la o distanță egală (și maximă) de toți candidații (indiferent dacă aceștia se poziționează neutru sau sunt pe poziția „complet de acord” ori „dezacord total” pe acel subiect).

Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!


Selectarea candidaților care au intrat în aplicația TestVot

În aplicația TestVot au fost incluși cei mai populari șase candidați, conform sondajelor de opinie. Am inclus, de asemenea, doi alți candidați care au răspuns rugăminții noastre de a completa chestionarul TestVot.

Echipa noastră a contactat toți cei 14 candidați la președinție, prin email și/sau prin mesaje pe site-urile și paginile lor pe rețelele de socializare, și le-a solicitat să completeze un chestionar care conținea un set de 32 întrebări. De data aceasta patru candidați au răspuns apelului nostru (Dan Barna, Kelemen Hunor, John Ion Banu și Sebastian Popescu). Pentru că timpul și resursele – precum și disponibilitatea informațiilor – nu ne-au permis să producem suficiente poziționări credibile ale tuturor candidaților pe toate întrebările transmise, am făcut o selecție a candidaților și a subiectelor. Am ales candidații despre care am considerat că este cel mai important ca publicul să fie informat, cărora li s-au alăturat și candidații care au răspuns apelului nostru.

 

Selectarea subiectelor din aplicația TestVot

Pentru orice instrument de tipul TestVot (Vote Advice Application), deciziile legate de selecția întrebărilor sunt foarte importante, dificile și niciodată perfecte sau pe gustul tuturor. Ca și în anii precedenți, am căutat să reflectăm teme care:

  1. sunt legate de guvernare, politici publice sau diferențe de viziune și idei dintre candidați și partidele care îi susțin;
  2.  sunt de interes ridicat pe agenda publică; și
  3. sunt abordate cât mai direct și mai concret de către concurenții la alegeri (preferabil în programele electorale, materialele acestora de campanie sau în declarații la care putem face o trimitere directă).

Întrebările încearcă să surprindă diferențele programatice, de substanță și, pe cât posibil, și diferențele de valori și idei dintre candidați.

Selectarea subiectelor şi formularea întrebărilor au fost influenţate şi de rezultatele sondajului experţilor organizat de MRC în perioada 22-28 octombrie și de opiniile cetățenilor observate în sondaje pe eșantioane online și pe site-urile Ringier.

Spre exemplu, într-un sondaj derulat în august 2019, când au fost întrebați ce vor să afle despre candidații la președinție, 60% din respondenții la un sondaj pe eșantion reprezentativ pentru populația online au spus că vor să știe opinia acestora despre diferite probleme, acest criteriu fiind ales mai frecvent decât altele (precum experiența ori personalitatea).[1] Asta nu înseamnă neapărat că pozițiile pe diferite teme sunt primul factor determinant în deciziile oamenilor, dar ilustrează faptul că pozițiile candidaților pe teme precum cele incluse în TestVot sunt importante pentru oameni.  Aceiași oameni, întrebați despre ce subiecte ar vrea să-i audă vorbind pe candidați, au menționat frecvent cuvinte-cheie care au legătură cu probleme foarte concrete și politici publice asupra cărora președintele nu are neapărat influență directă dar care sunt, în mod evident, importante pentru cetățeni. Printre cuvintele cheie apărute cel mai frecvent s-au aflat, spre exemplu: infrastructură, sănătate, economie, muncă, educație și pensii.[2]

 

Poziționarea candidaților în cadrul aplicației TestVot

Pozițiile candidaților au fost codate folosind următoarele surse: programele lor electorale; programele de guvernare ale partidelor care îi susțin; declarațiile candidaților (discursuri, interviuri, dezbateri etc); istoricul de vot sau de decizii executive ale candidaților; și, acolo unde a fost cazul, răspunsurile candidaților la chestionarul nostru. Atunci când au existat diferențe între felul cum am apreciat inițial poziția candidaților și felul cum s-au poziționat candidații în răspunsurile la chestionar, am optat în aproape toate cazurile pentru o codare care să reflecte poziția asumată în chestionar.

Pentru că scopul nostru principal este de a informa publicul cu privire la aceste teme și pozițiile candidaților, nu forțăm încadrarea într-o grilă de tip „stânga-dreapta”, mai ales că formațiunile din țara noastră sunt destul de puțin preocupate de coerența ideologică. Nu forțăm nici poziții ale partidelor în cazul în care nu există informații credibile (din sursele sus-menționate) care să indice cum se plasează. Puteți consulta un tabel care include declarații și informații pe care ne-am bazat, aici.

 

Provocări

Problema cea mai mare pentru o aplicație precum TestVot este lipsa dezbaterilor pe politici publice și reticența partidelor și candidaților de a-și asuma o poziție pe unele teme, de a face promisiuni concrete sau de a promova o viziune pe termen lung pentru un anumit domeniu de politică publică.

Asta înseamnă că nu doar pentru echipa TestVot, ci și pentru cetățeni este dificil să compare „oferta” electorală a diferitelor formațiuni. Astfel, a fost dificil să identificăm teme pe care poate fi stabilită cu un grad rezonabil de încredere poziția a mai mult de o formațiune politică.

Cu TestVot, încercăm să surprindem cât mai multe din temele de interes public. Însă în România, candidații exprimă mai puține poziții programatice de-a lungul timpului și în afara campaniei electorale decât în alte state unde sunt populare uneltele precum TestVot. De aceea, am avut mai puțin timp la dispoziție pentru a colecta și analiza date decât au echipe care fac o muncă asemănătoare în alte țări și lansăm TestVot în ultima săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

De asemenea, am încercat să nu impunem diferenţe programatice şi ideologice inexistente în fapt sau irelevante pentru funcția prezidenţială doar pentru a permite mai uşor comparaţiile (de fapt artificiale) cu candidații şi competiţia politică din alte țări. Am încercat să evităm și includerea anumitor subiecte care sunt abordate de un singur candidat sau doi dar pe care nu pot fi poziționați alții. Este posibil, în consecință, ca unele teme pe care le consideri relevante să nu se regăsească în TestVot.

Nu în ultimul rând, e posibil să consideri că numai unele din subiectele din TestVot sunt importante, sau din contră, că niciunul nu contează comparat cu alte aspecte (precum personalitatea candidaților, ce partide îi susțin sau alte criterii). În general cetățenii observă când diferențele între partide sau candidați nu sunt semnificative și au mai multe aspecte de care țin seama când decid dacă să voteze și cu cine. Noi credem totuși că e important ca publicul să fie informat cu privire la diferențele de poziționare între candidați atunci când acestea există. Asta pentru că astfel de informații pot ajuta nu doar la decizia de vot ci și la urmărirea felului cum candidații își păstrează (sau nu) poziția și urmăresc obiectivele ulterior.

Încearcă TestVot aici!

 


[1] Eșantion: 1.306 respondenți. Sondaj reprezentativ pentru populația online. Întrebarea a fost următoarea: Care sunt lucrurile pe care ești cel mai interesat(ă) să le afli despre candidații la președinție? Te rugăm să alegi până la două opțiuni pe care le consideri cele mai importante. Opțiunile au fost 1. Opinia lor despre diverse probleme; 2. Experiența lor; 3. Personalitatea lor; 4. Platforma partidului de care aparțin; 5. Cum își conduc campania electorală; 6. Altceva. Opțiuni afișate în ordine aleatorie.

 

Cea mai populară opțiune a fost prima (aleasă de 60% din persoane ca prima sau a doua alegere), urmată de a doua (experiența – aleasă de 50%), și de personalitate (aleasă de 31%).

[2] Întrebarea a fost: Ce subiecte crezi că ar trebui să discute candidații în timpul campaniei? Răspuns a fost deschis.