TestVot este singura aplicație care îți arată cum se poziționează candidații la alegerile prezidențiale față de opiniile tale, disponibilă la toate alegerile din 2008 și până în prezent.
Indiferent dacă știi cu cine vei vota, din TestVot poți afla mai multe despre viziunea și pozițiile candidaților din turul II al alegerilor prezidențiale pe probleme care îi preocupa pe români.
Desigur că atunci când decidem dacă și cu cine votăm suntem motivați de mai multe lucruri – cum ar fi dorința de a exprima ce simțim ori încrederea în anumite partide ori persoane. Dar este util să știm pozițiile celor doi candidați pentru a înțelege la ce ne putem aștepta de la fiecare, cu ce diferă sau ce au în comun și pentru a putea verifica, ulterior, dacă aceștia își respectă promisiunile.
Campaniile în România pun adesea accent mai mult pe teme simbolice și polarizante sau conflicte interpersonale, decât pe viziunea pentru viitor sau măsurile propuse de partide. Acest lucru face dificilă identificarea unor poziții mai concrete ale candidaților sau partidelor. Prin TestVot încercăm totuși să le scoatem în evidență.
Încearcă TestVot acum!
Ce face TestVot 2024, versiunea disponibilă pentru alegerile prezidențiale, turul II?
Versiunea pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 are 21 de afirmații cu 2 variante de răspuns (sunt de acord / nu sunt de acord). De asemenea, poți marca dacă un lucru este deosebit de important pentru tine, acțiune care îi va da o pondere mai mare în calculul final.
Dacă nu ai o opinie, nu ești sigur(ă) sau nu vrei să răspunzi din alt motiv, poți sări peste o întrebare. Aceasta nu va fi luată în calcul la scorul compatibilității.
Selectarea subiectelor
Pentru orice instrument de tipul TestVot (Vote Advice Application), deciziile legate de selecția întrebărilor sunt pe cât de esențiale, pe atât de dificile. Nu există setul ideal de întrebări și alegerile nu vor fi niciodată pe gustul tuturor. Tot ce putem face este să explicăm modul în care am decis și ce reflectă alegerile noastre.
Ca și în anii precedenți, am căutat să reflectăm teme care:
- sunt legate de rolul președintelui și relaționarea președintelui cu guvernul, parlamentul și alte instituții-cheie;
- diferențe de viziune și idei dintre candidați și partidele care îi susțin;
- sunt de interes ridicat pentru cetățeni; și
- sunt abordate de către candidați sau partidele care îi susțin (preferabil în programele electorale, materialele acestora de campanie sau în declarații la care putem face o trimitere directă).
Întrebările încearcă să surprindă diferențele de substanță și, pe cât posibil, de valori și idei dintre candidați.
Poziționarea candidaților în aplicația TestVot 2024, alegei prezidențiale, turul II
Pozițiile au fost codate folosind următoarele surse: programele electorale ale candidaților; programele de guvernare ale partidelor care îi susțin și declarațiile candidaților (discursuri, interviuri, dezbateri etc).
Au fost unele întrebări la care nu am putut identifica o poziție. Acest lucru nu este neobișnuit, conform studiilor în științe politice. Politicienii încearcă deseori să evite poziționarea clară pe unele probleme pe care adversarii se poziționează clar și pun mare accent.
Dacă un utilizator a luat o poziție pe o întrebare dar un candidat anume nu, TestVot gestionează situația aceasta în felul următor: pentru că poziția candidatului ar putea să fie ori „de acord” ori „împotrivă”, este calculată distanța față de respondent pentru cele 2 scenarii, iar această medie este tratată ca fiind distanța probabilă între respondent și candidat pe problema respectivă.
Pentru că scopul nostru principal este de a informa publicul cu privire la aceste teme și pozițiile candidaților, nu forțăm încadrarea într-o grilă de tip „stânga-dreapta”, mai ales că formațiunile din țara noastră sunt destul de puțin preocupate de coerența ideologică. Nu forțăm nici poziții ale candidaților, în cazul în care nu există informații credibile (din sursele sus-menționate), care să indice cum se plasează.
Încearcă TestVot acum!
Provocări și ce trebuie reținut
Problema cea mai mare pentru o aplicație precum TestVot este lipsa dezbaterilor pe politici publice și reticența candidaților de a-și asuma o poziție pe unele teme sau de a-și asuma și evalua activitatea în ultimii ani în funcție de promisiuni concrete, sau o viziune pe termen lung pentru un anumit domeniu. Asta înseamnă că nu doar pentru echipa TestVot, ci și pentru cetățeni este dificil să compare „oferta” electorală.
O altă provocare este atingerea unui echilibru între a comunica oamenilor ceea ce doresc să știe despre viziunea candidaților și a ține cont de rolul constituțional limitat al președintelui.
Cu TestVot, încercăm să surprindem cât mai multe din temele de interes public. Însă în România, competitorii exprimă mai puține poziții programatice de-a lungul timpului și în afara campaniei electorale decât în alte state unde sunt populare uneltele precum TestVot. În general, discuția în sfera publică nu urmărește sistematic, cu argumente și informații concrete, temele care reprezintă, în alte țări, fundamentele competiției dintre partide.
De aceea, am avut mai puțin timp la dispoziție, pentru a colecta și analiza date, decât au echipe care fac o muncă asemănătoare în alte țări și lansăm TestVot în ultima săptămână înainte alegeri.
Leave a Comment