Poziția Median Research Centre (MRC) cu privire la adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 176 din 13.03.2015.

Considerăm că solicitarea unui grup de organizații neguvernamentale ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această ordonanță este întemeiată, motiv pentru care am participat la acest demers. Acest act cuprinde un număr important de modificări, a căror adoptare prin intermediul unei ordonanțe de urgență nu este motivată consistent, cu atât mai mult cu cât legislația prevede că trebuie să existe o „situație extraordinară” pentru a se aplica această procedură.

Dar, MRC nu susține și apelul pentru demisia Premierului Victor Ponta. Din punctul nostru de vedere solicitarea demisiei Primului Ministru ar trebui să fie privită drept opțiunea ultimă, rezervată pentru situații a căror gravitate este de netăgăduit. Solicitarea frecventă a demisiei golește de sens un astfel de demers. De asemenea, considerăm că rolul societății civile în relația cu politicul este în primul rând acela de a cere aleșilor o calitate crescută a guvernării și legiferării, de a monitoriza și contribui la aceste procese, nu de a se substitui cetățenilor în conferirea sau terminarea unui mandat politic.