„Nu e important ce zic oamenii celebri … Oamenii care au cunoștințe ar trebui să vorbească … Părerea mea despre Corona[virus] nu e importantă.” Declarație a lui Jürgen Klopp, antrenorul Liverpool

 

 

De ce sunt importante sursele de informare despre Coronavirus, atât pentru publicul larg cât și pentru jurnaliști?

Mai toată lumea vorbește despre Coronavirus zilele acestea, dar nu e clar dacă vocile cele mai avizate și de încredere sunt cele care au bătaia cea mai lungă. E dificil să evităm complet informațiile eronate și să ocolim părerile neavizate, pentru că circulația lor este favorizată de contextul media în care trăim, unul marcat de creșterea vizibilității rețelelor sociale.

De ce sunt atât de importante sursele de informare despre Coronavirus în această perioadă? De unde știm în ce sursă să avem încredere? Și cum pot jurnaliștii să-și îndeplinească mai bine misiunea de a ne duce la informațiile corecte și a ne ajuta să înțelegem realitatea din jurul nostru? 

Echipa Median Research Centre (MRC) și OpenPolitics.ro urmărește atât informațiile oficiale și sintezele despre epidemie, cât și felul în care mass-media încearcă să comunice. Nu ne exprimăm nicio părere pentru că nu suntem nici specialiști în comunicare pe zona de sănătate și în nici un caz în epidemiologie. Încercăm să facem explicite legăturile dintre obiectivele normative care ar fi de dorit și alegerile editoriale ale media sau de comunicare ale autorităților pe termen scurt sau lung, luând în calcul și cum sunt acestea influențate de factori structurali, care au efecte pe termen lung. Încercăm să colectăm și să sintetizam informațiile existente în primul rând folosind resursele (cognitive și de timp) ale cercetătorilor de a evalua argumente și fapte/dovezi.

Într-o serie scurtă de articole explicăm, pe de o parte, câteva din motivele pentru care e greu să găsim, să recunoaștem și să interpretăm informațiile corecte în contextul Coronavirus și, pe de altă parte, oferim unele sugestii pentru cei care caută să se informeze mai bine – sau să îi ajute pe alții să facă asta.

  1. În primul articol al seriei ne uităm la modul în care comunică autoritățile internaționale, dar și cele din România, care sunt cele mai bune practici în acest sens și la ce trebuie să fie atenți jurnaliștii și publicul în general atunci când vine vorba de sursele de informare despre Coronavirus. 
  2. Al doilea articol vine cu o sinteză a ceea ce fac redacțiile și presa internațională pentru a acoperi cât mai atractiv, echilibrat și informativ subiectul Coronavirus.

Citește și sfaturile unui profesor de epidemiologie de la Harvard despre cum e mai bine să fie acoperit subiectul Coronavirus!