Ce face presa internațională pentru a acoperi cât mai bine Coronavirus?
În ultimele zile am urmărit ce anume face presa internațională pentru a acoperi subiectul Coronavirus și care sunt exemplele interesante și utile pentru public. Deschidem o listă cu acțiunile presei internaționale pe care o vom actualiza și pe care ne-am bucura să o îmbunătățim cu sugestiile voastre.
Coronavirus testează din plin capacitatea de comunicare atât a presei cât și a autorităților.
Un articol recent din Columbia Journalism Review, website ținut de Școala de Jurnalism de la Universitatea Columbia din New York, face o sinteză a comunicării pe tema Coronavirusului de la Casa Albă și prin președintele Trump, pe care presa de prea multe ori o repetă către public fără filtrare sau distincție sau critică, și aduce argumente pentru care jurnaliștii de pe politic ar trebui retrași din acoperirea acestui subiect. Într-un mod similar, European Journalism Observatory identifică mai multe eforturi de fact-checking din jurul lumii pe aceeași temă, inclusiv sfaturi pentru jurnaliști pentru a combate dezinformarea.
Sfaturi din presa internațională pentru a scrie despre Coronavirus
Al Tompkins de la Poynter, un institut din S.U.A. dedicat sprijinirii jurnalismului și instruirii jurnaliștilor, scrie că jurnaliștii ar trebui să-și pondereze tonul prin limitarea adjectivelor, alegerea cu atenție a imaginilor și încadrarea poveștilor într-un context mai larg. Tot Poynter face o sinteză a eforturilor presei locale din S.U.A. în acoperirea subiectului.
Jurnalistă Caroline Chen de la ProPublica – o organizație non-profit specializată pe jurnalism de investigație – care a trăit în timpul epidemiei de SARS și a scris despre Ebola a publicat un ghid util pentru jurnaliști și cetățeni cu sugestii de ce întrebări mai bune pot fi adresate autorităților sau la care să ne gândim când citim materiale despre Coronavirus și la ce anume să fim atenți când suntem inundați de cifre și informații pe această temă. Tot ProPublica are o serie de reportaje și investigații despre cât de pregătite sunt autoritățile americane să facă față virusului.
De asemenea, Centrul Shorenstein de la Harvard a publicat un rezumat al unui text mai lung al unor epidemiologi de la Harvard în care citează și jurnaliștii cu experiența și a căror prezentare a informațiilor medicale poate servi ca exemplu altora. Având în vedere că acoperirea unei crize de sănătate publică generată de un patogen necunoscut până acum este plină de capcane, de la pretinși experți la studii suspecte, OpenPolitics.ro a tradus și adaptat articolul original pentru publicul din România.
First Draft vine cu un material cuprinzător cu sfaturi practice pentru jurnaliștii care scriu despre Coronavirus rezultate în urma unor discuții cu profesori de jurnalism, medici și jurnaliști care acoperă de obicei zona de sănătate și științe. În plus, prezintă 5 tipuri de întrebări care ar trebui să îi ajute pe jurnaliști să ia o decizie atunci când vine vorba de a scrie despre zvonuri și cum să navigheze pericolele unei informări precare. Tot First Draft îndeamnă nu numai jurnaliștii, dar pe oricare din noi să verifice articolele pe care le vad sau le primesc din diverse surse, inclusiv familie și prieteni, înainte de a le răspândi mai departe. Cu 5 tactici ușor de realizat online, printre care verificarea fotografiilor sau a imaginilor video (dacă și în ce context au mai fost folosite) cu ajutorul unor plug-in-uri pentru browser-ele de desktop sau de mobil.
Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!
Inițiative din presa internațională și cum acoperă subiectul Coronavirus
Chiar și site-ul oficial al China Global Television Network, organizația de presă națională din China, oferă articole detaliate despre cum circulă aerul în interiorul cabinei unui avion și care sunt procedurile recente luate în aeroporturi pentru a minimiza efectele Coronavirusului. Iar alte organizații media internaționale, precum Washington Post, au dezvoltat newsletter-e zilnice cu secțiuni dedicate pe mai multe domenii și interese care sunt afectate de acest nou virus: călătorii, economie sau viața de zi cu zi.
Newsletter-ul de la Reuters Institute aduce și el o sinteză a câtorva inițiative jurnalistice notabile și scrie despre cum epidemia de Coronavirus schimbă rutinele zilnice a milioane de jurnaliști din întreaga lume. Postul spaniol de televiziune Cadena Ser a lansat un podcast zilnic doar cu experți în domeniul sănătății publice. Quartz (engleză), eldiario.es (spaniolă) și Il Post (italiană) au creat buletine informative de zi cu zi pentru a menține cititorii la curent cu cele mai recente evoluții. Fact-checker-ul Maldita (spaniolă) folosește informații primite de la comunitatea sa pentru a selecta pe ce anume să se axeze atunci când infirmă mituri despre virus.
Alte exemple de cum încearcă presa din alte țări să comunice mai bine, corect și echilibrat despre Coronavirus:
- Le Monde, Franța: o serie de articole în care încearcă să răspundă întrebărilor venite de la public cu argumente și surse de încredere, de la informații tehnice despre virus în sine și diagnosticare sau transmisie, până la efectele asupra economiei și măsurile luate de guvern.
- Die Zeit, Germania: o pagină specială cu mai multe secțiuni care analizează ce se întâmplă în Germania, dar adaugă și sfaturi pentru populație.
- El Pais, Spania: și site-ul unuia dintre cele mai citite cotidiene din Spania are o secțiune dedicată subiectului și numeroase grafice interactive care se actualizează constant despre situația în Spania, dar și în lume.
- BBC, Marea Britanie: cu ajutorul unui tag (“Coronavirus outbreak”) sub umbrela căruia se strâng toate materialele legate de virus, site-ul publică numeroase materiale video, audio și infografice realizate de multiplele secțiuni ale organizației media publice din Marea Britanie
- Radio Canada, Canada: o secțiune dedicată evenimentelor legate de Coronavirus, răspunsuri la întrebările utilizatorilor și un timeline cu evoluții recente pe această temă.
- Deepnews.ai, S.U.A.: un site care agregă cu ajutorul algoritmilor de învățare automată (machine learning) oferă informații utile strânse din presa internațională despre măsurile luate pentru combaterea fake news și a dezinformării.
- NBC și MSNBC, S.U.A.: cele două televiziuni au alocat spațiu special pentru emisiuni concentrate pe disecarea celor mai importante aspecte legate de epidemia de Coronavirus, cu reportaje speciale din China și Singapore, până la efectele asupra comunităților locale din S.U.A. afectate deja de virus.
- New York Times și Washington Post, S.U.A.: pe lângă numeroase articole dedicate, site-ul nytimes.com mizează mult pe grafice și hărți interactive pentru a ilustra situația epidemiei de Coronavirus și a atrage publicul. Într-o manieră similară washingtonpost.com explică cu ajutorul graficelor interactive de ce virusuri precum Covid-19 se răspândesc exponențial și ce se poate face pentru a limita efectele.
Citește și sfaturile unui profesor de epidemiologie de la Harvard despre cum e mai bine să fie acoperit subiectul Coronavirus!
1 Comment