Tip program
Plata investiției prin factura la energie
Beneficiari
Proprietari sau chiriași (ambii trebuie să agreeze intrarea în program, în cazul în care clădirea este închiriată). Programul rămâne legat de proprietate, în cazul vânzării / înstrăinării.
Cum funcționează
Fiecare proprietate este inspectată de către un consultant acreditat de program, pentru a evalua care dintre măsuri aduc cele mai bune rezultate în reducerea consumului de energie. Lucrările sunt executate cu constructori acreditați de program. Raportul inspecției de consultantul acreditat „Green Deal” cuprinde:
- Certificatul de performanță energetică;
- O evaluarea a energiei consumate de proprietari / chiriași;
- O listă de recomandări/ măsuri tehnice;
- Un deviz al lucrărilor și al economiilor rezultate din investițiile propuse;
- O declarație dacă investițiile se justifică prin costuri reduse cu energia electrică.
Raportul este valid timp de 10 ani, sau până la investiții care influențează eficiența energetică a clădirii. Proprietarul poate cere oferte de preț de la mai multe companii acreditate și alege care dintre acestea să execute lucrările.
Dacă optează pentru planul de finanțare prin „Acordul Verde”, proprietarul nu ar trebui să plătească mai mult decât economiile rezultate din investiție. Rata dobânzii depinde de suma din planul financiar.
Tipuri de lucrări eligibile
Beneficiarul poate recupera o parte din investiție, până la 1250 de lire sterline dacă optează pentru oricare două din următoarele măsuri:
- Sistem boiler/centrală termică performantă energetic
- Înlocuirea geamurilor simple cu geamuri duble sau triple
- Înlocuirea ușilor exterioare cu unele eficiente energetic
- Izolația pereților (în special cu celuloză, fibră de sticlă)
- Izolația podelelor
- Izolația acoperișului
- Izolația mansardelor
- Înlocuirea sistemelor de încălzire
- Sisteme de încălzire cu ventilație
- Înstalarea de sisteme de recuperare a căldurii apelor uzate
Tip program
Fond pentru eficiență energetică
Beneficiari
Administrații publice locale, persoane fizice și juridice
Cum funcționează
Fondul este o structură care finanțează proiecte și activități în trei arii tematice: protecția mediului, eficiență energetică și folosirea surselor de energie regenerabile. FPMEE își asigură fondurile din taxe de mediu conform principiului ”cel care poluează plătește”, precum și taxe de eficiență energetică și alte surse, conform regulamentelor speciale cărora este supus FPMEE.
Finanțarea este alocată prin credite, subvenții, ajutoare financiare și subvenții, astfel:
- Credite – cu rata dobânzii zero %, perioada de rambursare fiind în 7 ani (2 ani perioada de grație, perioada de amortizare de 5 ani), până la 190.000 Euro
- Subvenții – de până la 2% din rata prevăzută și până la 108.000 Euro
- Ajutor financiar – numai pentru autorități locale și regionale de până la 190.000 Euro
- Granturi – pentru activități educaționale, de cercetare și dezvoltare, până la 22.000 Euro
Fondul poate acoperi până la 40% din costurile de investiții totale. Pentru unitățile administrației publice situate în zone de interes special al Statului, această cota poate fi de până la 80%, iar pentru zonele subdezvoltate (cu un venit pe cap de locuitor de mai puțin de 65% de venitul mediu în Croația) până la 60%.
Fondul are și atribuții de Agenție pentru Eficiența Energetică si funcționează ca organism intermediar pentru proiecte energetice finanțate prin fonduri structurale.
Tip program
Subvenții și împrumuturi pe termen lung cu dobânzi subvenționate prin Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)– banca de dezvoltare a Germaniei.
Beneficiari
Toate tipurile de proprietari de clădiri din Germania, incluzând proprietari privați, cooperative, asociații pentru locuire, etc.
Cum funcționează
Programul KfW pentru reabilitarea clădirilor rezidențiale oferă împrumuturi pe termen lung și cu dobândă redusă și subvenții pentru măsuri de reabilitare sau de renovare menite să reducă consumul de energie sau să încurajeze achiziționarea unui imobil nou reabilitat.
Atât alocarea împrumuturilor, cât și a subvențiilor este corelată cu două tipuri de măsuri pentru care proprietarii pot opta, în raport cu standardele de eficiență energetică stabilite de KfW:
- Măsuri individuale
- ”Case Eficiente Energetic”, ale căror caracteristici sunt stabilite în raport cu standarde similare clădirilor noi.
Împrumutul este oferit cu o scadență de până la 30 de ani, inclusiv până la 5 ani start-up rambursare gratuită și o perioadă cu dobândă fixă de până la 10 ani. Împrumutul poate acoperi până la 100% din costurile investiției, până la un plafon de 75.000 EUR pentru o clădire care va atinge standardele de eficiență setate de KfW pentru clădiri noi. În funcție de măsurile alese și gradul de eficiență al clădirii conform estimărilor unui expert independent, proprietarii pot de asemenea recupera o parte din investiție, ca subvenție/ rambursare de la 2.5% până la 12.5% din totalul investiției. Altfel spus, cu cât proprietatea devine mai eficientă din punct de vedere energetic, cu atât condițiile financiare sunt mai bune pentru proprietar.
Ca o alternativă pentru cei proprietarii care nu au nevoie sau nu doresc un împrumut, KfW oferă o subvenție. Subvenția se calculează ca procent din suma investiției, în funcție de tipul de retehnologizare și standardul de eficiență atins de casă, aceasta variind de la 2,5% la 17,5% din costurile totale de reabilitare. Plafonul este limitat la 50.000 de euro pentru măsuri individuale sau 75.000 de euro pentru standardul de ”casă eficientă energetic”.
Subvențiile și împrumuturile bancare se realizează prin bănci comerciale care sunt (re)finanțate de KfW.
Tipuri de lucrări eligibile
- Integrarea de tehnologii inovatoare pentru încălzire bazate pe energii regenerabile (energie solară, geotermală, biomasă, eoliană, etc)
- Izolare termică a pereților, acoperișului, podelelor
- Înlocuirea / înnoirea ferestrelor
- Instalarea unor sisteme de ventilație
- Înlocuirea sistemelor de încălzire
Scrie un comentariu