Newsletter-ul OpenPolitics, realizat și trimis lunar de către Median Research Centre, aduce prespective diverse și echilibrate asupra unor subiecte de actualitate, dincolo de știrile scurte și cu puțin context prezente peste tot (vezi care e procesul de filtrare și pe ce fel de subiecte scriem în general).
În luna noiembrie, echipa OpenPolitics a ales să explice câteva subiecte importante și să facă mai multe recomandări de video-uri, infografice, podcast-uri sau cărți.
Iată temele principale ale celei mai recente ediții:
Problemele rețelelor de socializare
Un reportaj New York Times, bazat pe interviuri cu peste 50 de persoane, a dezvăluit că șefii de la Facebook au subestimat inițial gravitatea campaniilor de dezinformare și a breșelor de securitate a datelor, iar odată ce au înțeles cu ce se confruntă, au minimizat situația în fața publicului și a politicienilor. Pe lângă activități de lobby și tentative de a pune alte companii tech într-o lumină mai proastă, Facebook a căutat și să-și decredibilizeze criticii, permițând unei firme subcontractate să-i prezinte pe activiști fie ca fiind antisemiți, fie finanțați de Soros. Atât Mark Zuckerberg cât și Sheryl Sandberg, CEO FB, au negat că ar fi știut de contractul cu acea firmă, cu toate că Sandberg a primit câteva mail-uri în care firma era menționată. (New York Times; Guardian)
Tot luna aceasta, Zuckerberg a anunțat că Facebook va permite utilizatorilor să modifice feed-ul în așa fel încât să nu vadă conținutul care este la limita acceptabilității (adică nu poate fi neapărat șters de pe platformă de către moderatorii Facebook conform politicilor companiei, dar nu este nici inofensiv), și deja au apărut indicii că pe viitor am putea alege să nu vedem anumite cuvinte. De asemenea, Facebook dorește să instaleze o comisie independentă care să judece contestațiile la deciziile de moderare. Deocamdată sunt multe întrebări despre cine ar face parte și după ce reguli și legi ar decide. În plus, apare o întrebare: în fața cui ar fi responsabili membrii comisiei? (Digital Trends; Endgadget; Lawfare)
Lucrurile se precipită și în Marea Britanie pentru Facebook: într-o acțiune fără precedent, Parlamentul britanic a confiscat documente interne ale Facebook, forțând pe fondatorul unei aplicații, cetățean american, să predea documentele pe care le avea asupra sa în timpul unei călătorii în Londra.
Acțiunea vine în urma încercărilor repetate ale autorităților britanice de a obține răspunsuri de la Facebook pe tema scandalului Cambridge Analytica și a securității datelor pe Facebook. Această mișcare ar putea duce la o luptă între cele două sisteme de justiție privind jurisdicția asupra dreptului de a vedea și publica documentele astfel obținute.
La câteva zile după, a avut loc un comitet format din membrii ai parlamentelor mai multor țări (printre care Marea Britanie, Canada, Letonia, Argentina, Franța și Singapore) pentru a adresa întrebări reprezentantului Facebook legate de numeroasele probleme ale platformei. (Guardian; Euronews)
Alegeri în Taiwan și de ce contează
Alegeri (locale) la jumătatea mandatului au avut loc în Taiwan, concomitent cu alte 10 referendumuri pe teme importante care au divizat cetățenii, precum căsătoria persoanelor de același sex sau participarea țării la competițiile olimpice sub numele Taiwan, în loc de Taipeiul Chinez.
Miza alegerilor a fost importantă mai ales din perspectiva interesului istoric al Chinei în regiune. Deși se auto-guvernează din 1949, Taiwan – oficial numită Republica Chineză – are suveranitate limitată, iar prima femeie aleasă acum doi ani drept președinte al teritoriului e adepta independenței față de China.
Însă rezultatele alegerilor (chiar dacă concentrate mult pe problemele locale) îi dau câștigători pe cei din partidul de opoziție (Kuomintang), care e în favoarea unor relații mai strânse cu China. Aceasta a fost chiar acuzată în perioada premergătoare votului de încercări de influențare prin tehnici de propagandă și dezinformare în social media. Unii analiști susțin că adevăratul câștigător al alegerilor este de fapt China, și că efortul de influențare a alegerilor a fost un pilot pentru a testa capacitatea sa în acest domeniu.
În urma aflării rezultatelor, președintele Taiwan-ului și-a dat demisia din fruntea partidului său (Partidul Democratic Progresist). Astfel, acest eveniment lasă loc pentru mai multe scenarii și opțiuni, atât în privința alegerilor prezidențiale viitoare și a celor doi ani pe care îi mai are din mandat președintele Tsai, cât și a următoarelor acțiuni ale Chinei. (ABC; BBC; Al Jazeera; CNBC; Washington Post)
Reglementarea companiilor tech
Mai multe voci cer reglementarea sau folosirea legilor antitrust pentru a controla sau dezmembra giganții internetului. Într-un editorial, un fost secretar de stat pe problemele forței de muncă din SUA a subliniat necesitatea ca marile companii tech să-și facă tehnologia și datele disponibile public, lucru amintit și de reprezentantul Canadei în comitetul amintit mai sus.
Însuși șeful Apple, crede că firmele de tehnologie ar trebui să se pregătească pentru inevitabile legi în SUA care să le controleze activitatea, în condițiile în care piața liberă nu funcționează mereu, o aluzie la problemele pe care Google și Facebook le-au avut recent. La fel crede și CEO-ului IBM, care le-a numit „iresponsabile” pe companiile tech al căror model de business se bazează pe relația directă cu consumatorii, spre deosebire de IBM care vinde direct altor companii. Chiar dacă acestea pot fi văzute ca atacuri la adresa unor concurenți, discuțiile pe această temă par să fie din ce în ce mai dese în ultima lună. (Guardian; CNBC)
pentru a primi lunar analize și explicații pe teme importante! Vezi și edițiile anterioare!
Spune-ne în comentarii ce alte subiecte de interes crezi că ar merita abordate în edițiile viitoare.
Leave a Comment