![](https://www.openpolitics.ro/wp-content/uploads/Serena-Williams_instagram-150x150.jpg)
Incidentele din finala feminină de la U.S. Open 2018 care au avut-o în centru pe Serena Williams au stârnit extrem de multe reacții din interiorul – și din afara – lumii tenisului și au fost acoperite extensiv atât de presa internațională cât și de cea din România. Există, însă, diferențe importante în ceea ce privește felul în care au fost prezentate evenimentele din weekend.
Scurta analiză a OpenPolitics se bazează pe numeroase articole ale publicațiilor (de specialitate sau nu) din România, Marea Britanie și SUA. Lista de publicații și titlurile articolelor care apar la finalul articolului include două din cele mai importante publicații de sport din Europa (Gazzetta dello Sport și L’Equipe), unul middle-brow[1], cu orientare de dreapta, din Regatul Unit (The Telegraph) și două de centru (i newspaper și Independent), un tabloid britanic (The Daily Mail), plus ziarele cu acoperire internațională, Washington Post și New York Times din SUA. Din România am selectat Adevărul, Gazeta Sporturilor, Libertatea și treizecizero.ro (menționat de un citiror gsp.ro în comentarii).
Abonează-te acum la newsletter-ul lunar OpenPolitics.ro! Explicăm subiecte importante și de actualitate!
Iată câteva deosebiri în cum au fost reflectate evenimentele de pe terenul de tenis în publicațiile românești vs. cele din afara țării:
Limbajul folosit de publicațiile românești
Adevărul vorbește de furie și nervi, așa cum au făcut-o și alte site-uri, însă folosește – între ghilimele – termenul ușor dezumanizant de „turbată”. Poate că autorul a fost inspirat de Gazzetta dello Sport – un ziar de sport într-o țară cu un grad ridicat de sexism, comparat cu standardele democrațiilor consolidate din vest – care folosește cuvântul „rabbia”. Însă în italiană acesta înseamnă în primul rând furie, și nu turbare. De altfel, cuvântul „turbat” mai apare într-un alt articol Adevărul despre Serena din aceeași zi, care rememorează un incident mai vechi și repetă chiar în titlu afirmația neconfirmată și cel mai probabil incorectă că Serena ar fi amențiat o tușieră cu moartea în 2009.
Libertatea, care merge acum într-o direcție middle-brow, vorbește despre Serena ca fiind o persoană care „și-a ieșit din minți”, nu ca o persoană care „și-a pierdut calmul” (Independent) sau „cumpătul” (L’Equipe).
Calitatea actului jurnalistic
Și mai interesant este faptul că – spre deosebire de Telegraph, de exemplu, și alte ziare străine – niciuna din publicațiile românești analizate nu a ales să prezinte incidentele (și) fără a adauga o opinie (dincolo de articolele care pot fi considerate editoriale). Cu alte cuvinte, nu a existat un articol care să prezinte exclusiv firul complet al evenimentelor, lăsând cititorii să-și formeze propria părere doar pe baza faptelor prezentate. Asta cu toate că informațiile erau disponibile, cel puțin pe site-ul Telegraph, care a putut asambla un astfel de articol.
Presa din România a luat, mai degrabă, partea arbitrului și a minimizat și ridiculizat acuzațiile de sexism ale Serenei, prezentând prea puțin echilibrat cele două poziții ale părților implicate.
Adevărul a catalogat explicațiile jucătoarei de tenis drept „penibile”.
Iar trei articole postate pe prima pagină a GSP.ro ilustrează un tipar interesant: expertul pe tenis, o femeie, scrie un articol echilibrat, factual, în vreme ce doi bărbați scriu articole ce emit opinii extrem de ferme, în care arbitrul este în postura de victimă, Williams în cea de jucătoare favorită care are pretenții la un tratament special sau chiar de agresor. În mod interesant, ambele articole încadrează mai mult sau mai puțin explicit incidentele din acest weekend într-un context politico-social mai larg, în care critici și acțiuni justificate/legitime (cum ar fi cele ale arbitrului) ar fi prezentate drept un atac la adresa egalității sau corectitudinii politice, iar cei care le emit sunt demonizați. De altfel, cuvântul ură apare de cinci ori în textul lui Cristian Geambașu, inclusiv în descrierea chipurilor „schimonosite de ură” ale publicului. Alte articole au un titlu cu ton similar – vorbind despre „scandal” sau „crize” – ori exprimă surpriza față de reacțiile, multe pro-Williams, din lumea tenisului.
Inclusiv ziarele de sport L’Equipe și Gazzetta dello Sport au avut abordări mai moderate decât cele din presa românească. Spre exemplu, Gazzetta a vorbit despre „psihodrama” cu Serena dar a avut și un articol în care prezenta punctul acesteia de vedere cu privire la „sexismul” arbitrului. Iar L’Equipe a avut mai multe titluri, care explicau cum jucătoarea și-a pierdut cumpătul și a cedat din punct de vedere mental în fața lui Osaka, dar și în care Serena se apăra că nu a primit instrucțiuni.
Chiar și atunci când Martina Navratilova a scris un editorial argumentat în New York Times în care admitea că înțelege reacția Serenei și că ar trebui să existe o discuție despre sexismul în sport, chiar dacă reacția nu este acceptabilă nici de la femei, nici de la bărbați, acesta a fost prezentat trunchiat în presa din România.
Până și Daily Mail – tabloidul britanic cunoscut pentru inexactitățile și senzaționalismul din materialele sale, atât de multe încât Wikipedia a interzis menționarea articolelor Daily Mail în referințele folosite de enciclopedia online – a prezentat în mai multe articole situația, inclusiv perspectiva Serenei Williams, fără ton zeflemitor. Desigur că titlurile sunt mai „tabloidizate” decât în presa high-brow – se vorbește de exemplu de „rușinea Serenei” – și abordarea este mai degrabă orientată către aspectul uman al poveștii, dar în ansamblu tonul a fost unul respectuos.
Pe scurt despre cazul Serena Williams
În mai toate publicațiile internaționale aspecte ale comportamentului Serenei au fost analizate și/sau criticate. Însă tonul și conținutul din presa românească s-au remarcat prin sexism, lipsa nuanțelor și cantitatea limitată de informații. Nu vorbim despre necesitatea unei abordări editoriale feministe, ci mai degrabă mai mult respect față de subiect și față de misiunea jurnalistică de a informa – în primul rând – și apoi de a prezenta opinii, de preferință cât mai diverse.
Dacă publicul cere mai multă transparență din partea presei pentru a-și face propria părere despre evenimente, acest lucru cu greu se întâmplă în România. Articolul de la Telegraph care ilustrează secvența evenimentelor și prezintă perspectivele protagoniștilor servește poate cel mai bine acest scop simplu. Îi informează și îi lasă pe cititori să-și facă propriile evaluări – inclusiv conform prejudecăților proprii – fără a încerca să îi ducă într-o anumită direcție prin ton sau prin selecția și modul de prezentare a informațiilor.
A existat totuși o publicație românească care a avut o abordare mai extinsă, profundă și nuanțată față de evenimentele de la US Open și care a demonstrat respect, nu milă față de cea care a ieșit învingătoare: treizecizero.ro.
Însă rămâne întrebarea: pot fi oamenii bine informați dacă presa încalcă norme jurnalistice și susține fățiș și aproape unanim un anumit set de valori, orice alternativă fiind nelegitimă și penibilă?
Ne-ar plăcea să citim opiniile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.
Un exemplu de comentariu cu opinii argumentate din partea unui cititor gsp.ro:
Mircea (77 comentarii) • 9 septembrie 2018, 13:55
https://www.treizecizero.ro/news/la-cald-despre-ce-s-a-intamplat-in-finala-naomi-serena-o-serie-de-momente-gestionate-prost-de-toata-lumea-mai-putin-de-naomi
Serena nu are multi fani in Romania; nici eu nu sunt un fan al ei dar o respect pt calitatile de luptatoare si de invingatoare pe care le are. Si da, o respect pt ca la 37 de ani dupa o nastere cu probleme a revenit in top. Si da, Serena nu are acelasi caracter ca Federer sa ramana calma si o lady in orice situatie. Ar trebui sa fie folosita ca exemplu pozitiv cu este sa lupti pt drepturile tale chiar cand din alte perspective nu ai dreptate. Da, Serena a gresit dar au fost un sir de greseli in lant: de la arbitru pana la reactiile publicului. Publicul reactioneaza aproape intotdeauna ostil atunci cand favoritul sau favorita este ( in ochii lui ) dezavantajata. E o reactie normala… Mentalitatea de invingator este si a te lupta si atunci cand crezi ca esti dezavantajat. Ceea ce Cristian Geambasu dar si Razvan Prepelita fac este incurajarea docilitatii ( habar nu am daca cuvantul este scris ok, dar intelegeti voi ce doresc sa spun ). Romanii exceleaza in acest comportament si mentalitate: docili, neintelesi, victima, bun simt…etc..Asta am invatat de decenii, asta aplicam. Iar asta nu tine in situatii unde dorinta de a castiga este enorma, unde trebuie sa fii competitiv si sa te lupti. In fine…Carlos Ramos nu este inamicul nimanui inafara de perceptia lui Geambasu si a altor jurnalisti romani.
Presa din România
Adevărul
Osaka, stupefiată: Ce a simţit campioana de la US Open în timp ce Serena urla şi plângea pe teren
Gazeta Sporturilor
Carlos Ramos, inamicul Americii
Martina Navratilova o „urechează” pe Serena Williams: „Mi-e greu să cred că poți scăpa!”
Libertatea
Treizecizero
Presa internațională
Daily Mail
FULL TRANSCRIPT: Serena Williams’ entire outburst as American star has furious row with umpire Carlos Ramos that overshadows US Open final [Transcriere integrală: Întreaga izbucnire a Serenei Williams, când starul American are o ceartă aprinsă cu arbitrul Carlos Ramos, ce umbrește finala US Open]
‘I know everyone was cheering for her and I’m sorry it had to end like this’: Tearful US Open champion Naomi Osaka APOLOGISES after chaotic scenes that led to Serena Williams being docked a game in heated final [„Știu că toată lumea o susținea și îmi pare rău că s-a terminat așa”: Campioana US Open Naomi Osaka în lacrimi, își CERE SCUZE pentru incidentele haotice care au dus la penalizarea Serenei Williams, într-o finală intensă]
‘When a woman is emotional, she’s „hysterical” and is penalised. When a man does the same there are no repercussions’: Billie Jean King backs Serena Williams after US Open final outburst while Sue Barker calls for rule change and says tennis was the loser [„Când o femeie își manifestă sentimentele e „isterică” și e penalizată. Când un bărbat face la fel nu există repercusiuni”: Billie Jean King o susține pe Serena Williams în urma izbucnirii din finala US Open, în timp ce Sue Barker cere o schimbare a regulamentului și spune că tenisul a fost marele perdant]
‘She was showing me these random croissants and baguettes to try to take my mind off it’: Naomi Osaka reveals sister’s Paris pastries helped her get over the nerves in US Open final [„Îmi arăta diverse croissante și baghete ca să încerce să-mi distragă atenția de la asta”: Naomi Osaka dezvăluie cum patiseriile făcute de sora ei la Paris au ajutat-o să treacă peste emoțiile finalei US Open]
From calling an umpire ‘unattractive inside’ to threatening to shove a ball down an official’s throat… Serena Williams’ latest incident is another in a long line of on-court controversies [De la numirea unui arbitru „neatrăgător la interior” până la amenințarea că o să-i bage o minge pe gât unui oficial… Cel mai recent incident al Serenei Williams este încă unul într-un lung șir de controverse pe teren]
Serena’s shame: Williams calls umpire a ‘thief’ in shocking US Open final meltdown amid ‘cheat’ controversy… but sexism row explodes after she claims a man would not have been punished [Rușinea Serenei: Williams îl face „hoț” pe arbitru, într-o criză șocantă la finala US Open în mijlocul unui controverse despre „trișat”… dar un conflict legat de sexism izbucnește după ce aceasta afirmă că un bărbat nu ar fi fost penalizat]
L’Equipe
US Open : premier titre en Grand Chelem pour Naomi Osaka qui bat Serena Williams [Primul titlu de Mare Șlem pentru Naomi Osaka, care o învinge pe Serena Williams]
Comment Serena Williams a perdu ses nerfs face à l’arbitre en finale de l’US Open [Cum și-a pierdut cumpătul Serena Williams în fața arbitrului în finala US Open]
US Open : et Serena Williams céda contre Naomi Osaka [Serena Williams cedează în fața lui Naomi Osaka]
Naomi Osaka : «Je sais que tout le monde soutenait Serena» [Naomi Osaka: „Știu că toată lumea o susținea pe Serena”]
Serena Williams : «Je n’étais pas coachée» [Serena Williams: „Nu am primit instrucțiuni”]
Naomi Osaka : «Comme une enfant à nouveau» [Naomi Osaka: „Din nou ca un copil”]
Gazzetta dello Sport
Tennis, Us Open: Osaka entra nella storia! Psicodramma Serena [Tennis, US Open: Osaka intră în istorie! Psihodrama Serena]
Us Open, Serena Williams: „L’arbitro è stato sessista” [US Open, Serena Williams: „Arbitrul a fost sexist”]
Serena Williams k.o. nella finale degli U.s. Open [Serena Williams k.o. în finala US Open]
The Independent
Naomi Osaka makes history with US Open victory as Serena Williams loses her cool in heated final [Naomi Osaka intră în istorie cu victoria la US Open iar Serena Williams își pierde calmul într-o finală intensă]
Serena Williams in US Open final meltdown after being penalised for coaching violation [Serena Williams într-o criză în urma penalizării pentru încălcarea regulilor privind coaching-ul]
Billie Jean King backs Serena Williams over sexism row after US Open meltdown [Billie Jean King o susține pe Serena Williams în cearta legată de sexism în urma crizei de la US Open]
Serena Williams outburst offers reminder of tennis’ antiquated contradictions [Izbucnirea Serenei Williams readuce în atenție contradicțiile învechite ale tenisului]
Serena Williams fined £13,150 following outburst in US Open final [Serena Williams amendată £13,150 după izbucnirea de pe teren în finala US Open]
The furore over Serena Williams exposes the double standards and invisible structures of our society [Furoarea în jurul Serenei Williams scoate la iveală dublele măsuri și structurile invizibile din societatea noastră]
Serena Williams vs Naomi Osaka – as it happened: Japanese emerges victorious in heated US Open final [Serena Williams vs. Naomi Osaka – live: Japoneza iese învingătoare într-o finală intensă]
i newspaper
Serena Williams backed by WTA over ‘sexism’ outburst against umpire in US Open final [Serena Williams susținută de WTA în izbucnirea legată de „sexism” la adresa arbitrului din finala US Open]
US Open final: Was umpire Carlos Ramos correct to penalise Serena Williams? Pundits, fans and former players are divided [Finala US Open: A avut dreptate arbitrul care a penalizat-o pe Serena Williams? Fanii, comentatorii și foștii jucători sunt împărțiți]
The New York Times
Serena Williams Accuses Official of Sexism in U.S. Open Loss to Naomi Osaka [Serena Williams acuză un oficial de sexism în contextul înfrângerii de către Naomi Osaka la US Open]
For Serena Williams, a Memorable U.S. Open Final for the Wrong Reasons [Pentru Serena Williams, o finală de US Open memorabilă, dar nu din motive bune]
Naomi Osaka Beats Serena Williams in a U.S. Open Final Marred by Boos and Tears [Naomi Osaka o bate pe Serena Williams într-o finală US Open umbrită de huiduieli și lacrimi]
In U.S. Open Victory, Naomi Osaka Pushes Japan to Redefine Japanese [Cu victoria sa, Naomi Osaka împinge Japonia să redefinească ce înseamnă „japonez”]
Martina Navratilova: What Serena Got Wrong [Martina Navratilova: Unde a greșit Serena]
The Telegraph
Naomi Osaka receives US Open trophy in tears after boos greet presentation ceremony [Naomi Osaka primește trofeul US Open în lacrimi după ce a fost primită cu huiduieli la ceremonia de prezentare]
Tennis Podcast, US Open 2018 day 13: Naomi Osaka wins first grand slam title as Serena Williams sees red [Podcast-ul de Tennis, US Open 2018 ziua 13: Naomi Osaka câștigă primul titlu de Mare Șlem iar Serena Williams vede roșu în fața ochilor]
Serena Williams unleashes furious rant at umpire as she loses US Open 2018 final to Naomi Osaka [Serena Williams dezlănțuiește o tiradă furioasă la adresa arbitrului și pierde fnala US Open 2018 în fața lui Naomi Osaka]
Serena Williams’ US Open 2018 final umpire sexism row: How it unfolded, what was said and the tennis world’s reaction [Cearta Serenei Williams cu arbitrul despre sexism: Cum s-a derulat, ce s-a spus și reacția lumii tenisului]
The Washington Post
Serena Williams goes into mom mode; Billie Jean King criticizes „double standard” [Serena Williams intră în rolul de mamă; Billie Jean King critică „dublul standard”]
At U.S. Open, power of Serena Williams and Naomi Osaka overshadowed by an umpire’s power play [La US Open, puterea Serenei Williams și a lui Naomi Osaka este umbrită de jocul de putere al unui arbitru]
[1] Termenii de low brow și high brow au fost folosiți pentru a sublinia inițial calitatea sau nivelul unei opere de artă, a unui volum de literatură, a unei piese de teatru mai ales în cultura britanică. Mai apoi termenii s-au extins pentru a face referire și la calitatea presei. Middle brow a intrat în cultură mai recent. Primul termen se referă la publicații populare (tabloidele, de exemplu), al doilea la cele de mijloc care nu se folosesc nici de senzaționalismul tabloidelor, dar nici de un limbaj elevat al celor din a treia categorie. Ultimul termen se referă la publicații care provoacă intelectual cititorii.
4 Comments