În dezbaterile TV, candidaţii la preşedinţie au făcut declaraţii care contrazic mai mult sau mai puţin radical poziţiile lor anterioare, pe doua subiecte importante. De aceea, am decis să luăm în calcul în TestVot aceste schimbări de poziţie ale candidaţilor pe care vi le prezentăm mai jos.

Sistemul electoral

În programul său electoral (la pagina 13) Victor Ponta susține reforma sistemului electoral pentru introducerea unui sistem de reprezentare proporțională [i] :
„Reconstrucţia corpului politic pentru a pregăti România să facă față sfidărilor viitoare presupune o serie de modificări de natură constituţională: revizuirea Constituției, reforma sistemului electoral pentru asigurarea unei reprezentări proporționale a tuturor curentelor politice și sociale, întărirea mecanismelor democrației participative și desăvârșirea descentralizării administrative.”
Cu toate acestea, în dezbaterea televizată de la B1 TV din data de 12 noiembrie 2014, candidatul Victor Ponta a afirmat că susține în continuare proiectul de lege nr 131 din 2012 propus de PSD și PNL potrivit căruia parlamentarii urmau să fie aleși prin vot majoritar într-un singur tur de scrutin (cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de First Past the Post – Câștigătorul ia totul):
Eu spre deosebire de lozinci, eu am făcut lucruri. Împreună cu domnul Crin Antonescu am depus în Parlament proiectul privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților cu 300 de deputați și Senatul reprezentând fiecare județ. Colegii de azi ai domnului Iohannis, cei de la PDL, Domnul Blaga, care era lider la Senat, doamna Anastase au votat împotrivă, după care au contestat la Curte împreună cu Traian Băsescu și acea lege nu s-a aplicat. Eu pe aceea o susțin în continuare și este legea USL-ului și e foarte bună.”
Acest proiect de lege a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a României prin decizia nr 682 din 27 iunie 2012 și a fost respins ulterior în ședințele Camerei Deputaților (din 08 Mai 2013) și Senatului (din 25 martie 2013). Prin urmare poziționarea lui Victor Ponta în aplicația Testvot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost modificată la întrebarea 6 (“În România toți parlamentarii ar trebui să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi”), din “dezacord total” (codificată conform declarațiilor din programul electoral) în  “mai degrabă de acord”; iar codificarea la întrebarea 7 (“Dacă un partid are de două ori mai multe voturi la nivel național decât altul ar trebui să aibă şi de două ori mai multe locuri în Parlament”), din “complet de acord” (codificată conform declarațiilor din programul electoral) în “mai degrabă dezacord”.

Imunitate

În aceeași dezbatere televizată, candidatul Klaus Iohannis, a afirmat că imunitatea parlamentarilor ar trebui restrânsă numai la voturile și luările de poziție din cadrul dezbaterilor politice din Parlamentul României:
„Această imunitate este foarte mult discutată și cred că cea mai bună soluție și cea mai durabilă și pentru parlamentari și pentru miniștri este să lăsăm imunitatea doar acolo unde e vorba de votul sau de opinia politică. În nicio altă circumstanță. După părerea mea este obligatorie modificarea legislației în această privință… […] Justiția trebuie să-și urmeze cursul indiferent dacă o cameră votează sau nu votează o chestiune.”
Prin urmare, poziționarea lui Klaus Iohannis în aplicația Testvot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost modificată la întrebarea 8 (“Imunitatea parlamentară ar trebui menținută în forma actuală, adică să nu fie permise percheziția, reținerea sau arestarea membrilor fără acordul Parlamentului, decât în caz de flagrant”), din “mai degrabă dezacord” (codificată conform afirmațiilor dintr-un interviu la Adevărul Live ) în “dezacord total”.


[i] Trebuie spus că actuala lege electorală este și ea una proporțională, deși alocarea mandatelor câștigate direct (cu majoritate absolută în colegiu) poate scădea gradul de proporționalitate dintre voturile și mandatele obținute de un partid politic. Acest scenariu s-a petrecut în 2012 atunci când USL a câștigat direct mai multe mandate decât proporția voturilor sale. Interpretarea cea mai potrivită a pasajului din programul electoral al lui Victor Ponta pare să fie cea a revenirii la un sistem de reprezentare proporțională pe liste.